ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Καρατόμηση» τουλάχιστον δεκατριών υψηλόβαθμων στρατιωτικών για σύνδεση με τη Βάγκνερ

Ρωσία: «Καρατόμηση» τουλάχιστον δεκατριών υψηλόβαθμων στρατιωτικών για σύνδεση με τη Βάγκνερ
AP.

Γιατί το Κρεμλίνο προχωρά σε εκκαθαρίσεις στον ρωσικό στρατό.

Αρκετοί αξιωματικοί φέρεται να βρίσκονται υπό κράτηση από τις ρωσικές αρχές, αφού το Κρεμλίνο προχωρά σε εκκαθαρίσεις στον στρατό, σε μία απόπειρα να εντοπίσει όλους όσοι διατηρούσαν επαφές με την παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ.

Τουλάχιστον δεκατρείς υψηλόβαθμοι αξιωματικοί συνελήφθησαν, με ορισμένους από εκείνους να αφήνονται ελεύθεροι, στη συνέχεια. Παράλληλα, υπήρχαν κάποιοι που είτε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είτε «καρατομήθηκαν» από τις θέσεις τους, είτε ανακρίνονται.

Ανάμεσα σε αυτούς που ανακρίνονται, φαίνεται ότι βρίσκεται ο Στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστός και ως «Αρμαγεδδών», τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την 24η Ιουνίου, ημέρα έναρξης της –σύντομης, όπως απεδείχθη– ανταρσίας της μισθοφορικής στρατιωτικής οργάνωσης, αν και Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίσθηκε ότι «δεν είναι διαθέσιμος», καθώς ξεκουράζεται, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Πέραν του Σουροβίκιν, πιστεύεται ότι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ο Συνταγματάρχης Αντρέι Γιούντιν, αλλά και ο αναπληρωτής επικεφαλής της GRU, Αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Αλεξέγιεφ. «Υπάρχουν και άλλοι αξιωματούχοι που είναι στο στόχαστρο του Βλάντιμίρ Πούτιν», σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα με όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Ακόμη ένας ανώτερος αξιωματικός, ο αρχηγός της 58ης στρατιάς που μάχεται στη νότια Ουκρανία, ο Υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, ανέφερε ότι απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, αφού μίλησε ειλικρινά στους Ρώσους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, μέσα από ένα ηχητικό μήνυμα, τόνισε στους στρατιώτες ότι απολύθηκε έπειτα από συνάντηση με τα ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια.

Η αποπομπή του οφείλεται στο γεγονός ότι ανέφερε την έλλειψη ραντάρ εντοπισμού του ουκρανικού πυροβολικού, όπως υπογράμμισε, ενώ, προσέθεσε πως οι ρωσικές απώλειες οφείλονται στο συγκεκριμένο γεγονός. «Προφανώς, οι ανώτατοι αξιωματικοί με είδαν ως πηγή απειλής και εξέδωσαν γρήγορα διαταγή να με ξεφορτωθούν, η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Άμυνας μέσα σε μία ημέρα», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

«Ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να διαπεράσει την άμυνα του στρατού μας, αλλά ο ανώτατος διοικητής μάς χτύπησε πισώπλατα, αποκεφαλίζοντας προδοτικά και άνανδρα τον στρατό, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή», συμπλήρωσε. «Τέτοιες δημόσιες διαμάχες στην κορυφή του ρωσικού στρατού δεν αποτελούν επίδειξη δύναμης», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις