ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Έδειξε τους πυραύλους του στον Σεργκέι Σοϊγκού

Κιμ Γιονγκ Ουν: Έδειξε τους πυραύλους του στον Σεργκέι Σοϊγκού
AP

Όλα όσα έγιναν στην επίσκεψη του Σεργκέι Σοϊγκού στην Πιονγκγιάνγκ και τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Κατά την επίσκεψη του Σεργκέι Σοϊγκού στην Πιονγκγιάνγκ και τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έδειξε στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας τους πυραύλους και τα UAV’s της χώρας του.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνόδευσε τον Σεργκέϊ Σοϊγκού ανάμεσα σε πελώριους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και στρατιωτικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s). Και του έκανε… επίδειξη των πιο προηγμένων όπλων της Βόρειας Κορέας, τα οποία αναπτύχθηκαν παρότι αυτό είναι απαγορευμένο.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας έκαναν βόλτα σε έκθεση στρατιωτικών ειδών, στην οποία παρουσιάζονταν νέοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και «νέα» UAVs, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο NK News.

Ρωσική αντιπροσωπεία, καθώς και κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Λι Χονγκτζόνγκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας, έφθασαν την Τετάρτη (26.07.2023) στην Πιονγκγιάνγκ. Είναι οι πρώτες ξένες αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το Yonhap, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας.

Οι Κιμ και Σοϊγκού επισκέφθηκαν την «έκθεση όπλων και εξοπλισμών 2023», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, που μετέδωσε επίσης φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι πύραυλοι Hwasong-17 και Hwasong-18. Ο τελευταίος είναι ICBM που αξιοποιεί στερεό καύσιμο.

Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες με τις οποίες διατηρεί φιλικές σχέσεις η Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποδέχθηκε «θερμά» τον Σεργκέι Σοϊγκού και είχε «φιλική» συζήτηση μαζί του, ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας του παρέδωσε «επιστολή» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το KCNA.

Συζήτησαν «ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στα πεδία της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας και το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας», κατά την ίδια πηγή.

Η συνάντηση αποτέλεσε «σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των στρατηγικών και παραδοσιακών σχέσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες «όπως απαιτεί ο νέος αιώνας», πάντα σύμφωνα με το KCNA, που έκανε λόγο για «εγκάρδια ατμόσφαιρα».
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποστηρίζει την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και έχει προμηθεύσει με ρουκέτες και πυραύλους τον ρωσικό στρατό. Η Πιονγκγιάνγκ το αρνείται.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μίλησε στον Σεργκέι Σοϊγκού «για τα όπλα και τους εξοπλισμούς που εφευρέθηκαν και παράγονται» στο πλαίσιο του σχεδίου εθνικής άμυνας της Βόρειας Κορέας και «εξέφρασε επανειλημμένα την πεποίθησή του πως ο ρωσικός στρατός και ο ρωσικός λαός θα έχουν μεγάλες επιτυχίες», κατά το KCNA.

Η Βόρεια Κορέα τιμά σήμερα την 70ή επέτειο από την υπογραφή της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας, την 27η Ιουλίου 1953. Η Πιονγκγιάνγκ γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης».

Έτσι, μετά την επίδειξη των νέων οπλικών της συστημάτων, ο Κιμ Γιονγκ Ουν πήγε τον Σεργκέι Σοϊγκού και σε συναυλία για την επέτειο του τέλους του πολέμου.