ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο νέος πρόεδρος

Γουατεμάλα: Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο νέος πρόεδρος
AP

Η αντίπαλός του, η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, ηττήθηκε και την τέταρτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία

Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο, το απρόσμενο φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στη Γουατεμάλα, εκλέγεται νέος αρχηγός του κράτους, με βάση την καταμέτρηση της εφορευτικής επιτροπής, του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), στο 95% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

«Ευτυχώς, είχαμε ήδη εξαιρετικά μεγάλη τάση», είπε η Ίρμα Παλένσια, η πρόεδρος του TSE, ανακοινώνοντας πως ο κ. Αρέβαλο –τον οποίο η δικαιοσύνη προσπάθησε να θέσει εκτός κούρσας στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο, επικαλούμενη υποτιθέμενες παρατυπίες όταν είχε ιδρυθεί η παράταξή του, το «Κίνημα Σπόρος»– έλαβε το 59% των ψήφων.

Η αντίπαλός του, η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, ηττήθηκε και την τέταρτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, καθώς έλαβε το 36% των ψήφων, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι (δεξιά) συνεχάρη τον κ. Αρέβαλο για τη νίκη του και τον κάλεσε για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας αμέσως μόλις επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Ο νέος πρόεδρος, 64χρονος σοσιαλδημοκράτης, θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 14η Ιανουαρίου 2024.

πηγή: ΕΡΤ