ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η δύναμη ψυχής 77χρονου που «χτυπήθηκε» από πολιομυελίτιδα και ζει μέσα σε «σιδερένιο πνεύμονα»

ΗΠΑ: Η δύναμη ψυχής 77χρονου που «χτυπήθηκε» από πολιομυελίτιδα και ζει μέσα σε «σιδερένιο πνεύμονα»
TWITTER.

Η μοναδική ιστορία του Πολ Αλεξάντερ.

Στα 6 του χρόνια, ο Πολ Αλεξάντερ έμαθε ότι πάσχει από πολιομυελίτιδα, η οποία τον άφησε παράλυτο από τον λαιμό και κάτω. Αδυνατώντας να αναπνεύσει, τοποθετήθηκε μέσα σε έναν ειδικό σωλήνα που ονομαζόταν «σιδερένιος πνεύμονας», με τον οποίο έμαθε να ζει.

Η «αναπνοή βατράχου» και η συσκευή – «φέρετρο»

Παρ’ ότι ο Πολ ζει εξαρτημένος από το μηχάνημα, κατάφερε να αναπτύξει δικό του τρόπο αναπνοής («αναπνοή του βατράχου») και τού επιτρέπει να απομπλέκεται προσωρινά από τη συσκευή.

Ο συγκεκριμένος αναπνευστήρας απαιτεί από τους ασθενείς να ξαπλώνουν μέσα σε αυτόν, με μία συσκευή στερεωμένη σφιχτά γύρω από τον λαιμό τους. Η συσκευή λειτουργεί με τη δημιουργία κενού και έτσι, οι πνεύμονες του ασθενούς τροφοδοτούνται με οξυγόνο, καθώς το κεντρικό νευρικό σύστημα και η αναπνευστική λειτουργία έχουν καταστραφεί από την πολιομυελίτιδα.

Τον καιρό που βρισκόταν στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπάθησαν να κάνουν τον Πολ να αναπνεύσει μόνος του, αποσυνδέοντάς τον από το μηχάνημα. Ωστόσο, μόλις αυτό συνέβη, άρχισε να μελανιάζει και λιποθύμησε. Όμως, κατόρθωσε να αναπνεύσει μόνος του, αναπτύσσοντας μία εξαιρετικά πολύπλοκη τεχνική που λέγεται «αναπνοή του βατράχου», σύμφωνα με τη New York Post.

Η ιατρική ονομασία για την «αναπνοή του βατράχου» είναι η «γλωσσοφαρυγγική αναπνοή» που γίνεται με την κατάποση αέρα. Η φυσικοθεραπεύτρια του Πολ, κυρία Σάλιβαν, ήταν εκείνη που τον βοήθησε να αναπτύξει τη συγκεκριμένη τεχνική αναπνοής. Ο Πολ χρειάσθηκε ένα χρόνο και μόλις κατάφερε να αναπνεύσει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπόρεσε να βγει έξω από τον «σιδερένιο πνεύμονα». Καθόταν στην αρχή στη βεράντα του σπιτιού και στη συνέχεια, πήγαινε στην αυλή.

Η μοναδική επίδοση και η αυτοβιογραφία του

Στα 21 του, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αποφοίτησε από λύκειο στο Ντάλας χωρίς να παρακολουθήσει αυτοπροσώπως τα μαθήματα. Ο Πολ αποτύπωσε όσα έζησε, σε μία αυτοβιογραφία 155 σελίδων, την οποία έγραψε μέσα σε πέντε χρόνια. Ο Πολ έγραφε κάθε λέξη με ένα στυλό, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με ένα ραβδί στο στόμα του.

Τώρα, στα 77 του χρόνια, είναι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους στον κόσμο που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί «σιδερένιο πνεύμονα» και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτόν, προκειμένου να αναπνέει. Λόγω γήρατος, ο Πολ Αλεξάντερ έχει περιορισθεί στο μηχάνημα και χρειάζεται 24άωρη φροντίδα σε μία εγκατάσταση στο Ντάλας. Όπως ανέφερε το 2020, τη στιγμή που αναπτύχθηκαν νεότερα μηχανήματα, είχε συνηθίσει το «παλιό, σιδερένιο του άλογο», μιλώντας στον Guardian.

«Αγωνίζεται να διατηρήσει τον σιδερένιο του πνεύμονα, να αντέξει οικονομικά την υγειονομική περίθαλψη και να βρει στέγη που να καλύπτει τις ανάγκες του. Ο Πολ ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα ενός δωματίου που δεν έχει παράθυρο. Σας ευχαριστώ που νοιάζεστε για έναν άνθρωπο που έχει βοηθήσει πολλούς, σε όλη του τη ζωή», τονίσθηκε σε έκκληση του GoFundMe τον Νοέμβριο του 2022.

Σχετικές ειδήσεις