ΚΟΣΜΟΣ

Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Ο πλούτος, τα Harrods και το τροχαίο με την Νταϊάνα που τον «σημάδεψε»

Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Ο πλούτος, τα Harrods και το τροχαίο με την Νταϊάνα που τον «σημάδεψε»
O Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ
AP

Ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής των Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πέθανε σε ηλικία 94 ετών και 26 χρόνια μετά τον γιο του - Οι στενοί δεσμοί του δισεκατομμυριούχου με τη βασιλική οικογένεια 

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 94 του χρόνια ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος πρώην ιδιοκτήτης των Harrods και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Φούλαμ. Μάλιστα ο Μοχάμεντ έφυγε από τη ζωή 26 χρόνια από την ημέρα που ο γιος του και η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκαν σε τροχαίο στο Παρίσι.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και μετακόμισε στη Βρετανία στη δεκαετία του 1960, όπου κατάφερε να γίνει νωρίς κινητήριος δύναμη στην ανάπτυξη του Ντουμπάι ενώ αργότερα αγόρασε το House of Fraser, που είχε τα Χάροντς, μαζί με τα αδέλφια του, καθώς και το ξενοδοχείο Ριτζ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 94χρονος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή το βράδυ, ενώ, όπώς αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η κηδεία του τελέστηκε στο London Central Mosque στο Regents Park την Παρασκευή.

Οι στενοί δεσμοί του δισεκατομμυριούχου Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ με τη βασιλική οικογένεια

Ο μεγαλύτερος γιος του δισεκατομμυριούχου, ο Ντόντι, ήταν φίλος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα για περίπου μια δεκαετία πριν ξεκινήσει ο μεγάλος έρωτας κατά τη διάρκεια διακοπών με γιοτ στη νότια Γαλλία. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να περάσουν τη ζωή τους μαζί, καθώς πέθαναν δίπλα-δίπλα στο τρομακτικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.

Getty Images

Ο Μοχάμεντ είχε αναφέρει ότι το ζευγάρι βρισκόταν λίγες ώρες πριν ανακοινώσει τον αρραβώνα του όταν πέθανε, κάτι που οι φίλοι της εκλιπούσας πριγκίπισσας αρνούνται.

Facebook

Μετά την τραγωδία, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ επέμεινε ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και προσέλαβε μια ακριβή ομάδα ερευνών για να εξετάσει τι συνέβη. Μια έκθεση του πρώην επιτρόπου της Met Police Lord Stevens που δημοσιεύθηκε το 2006 απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δολοφονίας που διατυπώθηκαν από ορισμένους, μεταξύ των οποίων και του κ. Al-Fayed.

Οι ανακρίσεις για τους θανάτους ολοκληρώθηκαν το 2008, με τους ενόρκους να εκδίδουν ετυμηγορία ότι η «πριγκίπισσα του λαού» και ο φίλος της δολοφονήθηκαν.

Το 2013, η Σκότλαντ Γιαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν «αξιόπιστα στοιχεία» για οποιαδήποτε ανάμειξη της SAS στον θάνατο, μετά τους ισχυρισμούς ότι το ζευγάρι δολοφονήθηκε από μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων.

Ο Ντόντι Αλ Φαγέντ/Getty Images

Το επιχειρηματικό του έργο

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ήταν Αιγύπτιος επιχειρηματίας, ο οποίος κατοικούσε και δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Τα επιχειρηματικά του συμφέροντα περιλάμβαναν την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου Ritz Paris και παλαιότερα των Harrods, καθώς και της ποδοσφαιρικής ομάδας Φούλαμ, την οποία κατάφερε να φτάσει μέχρι την Premier League. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ πούλησε το διάσημο πολυκατάστημα στην Qatar Holdings τον Μάιο του 2010, ενώ τρία χρόνια αργότερα, πούλησε και την Φούλαμ στον Αμερικανό επιχειρηματία Σαχίντ Καν.

Για το 2023, η περιουσία του εκτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, κατατάσσοντας τον πλούτο του στο νούμερο 1.493 στον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις