ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σε τεστ οστικής ηλικίας θα υποβάλλονται οι μετανάστες που δηλώνουν ανήλικοι

paidia
Ανήλικοι μετανάστες στην Βρετανία
Photo: AP

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν ενήλικες να περνούν για ανήλικοι και να επωφελούνται έτσι από την ειδική βοήθεια που λαμβάνουν τα παιδιά

Η Βρετανία θα καταφύγει σε εξετάσεις οστών προκειμένου να καθορίζει την ηλικία των μεταναστών που δηλώνουν ανήλικοι, ανακοίνωσε σήμερα η συντηρητική κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Το μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά νέων προτάσεων που θα παρουσιαστούν αυτήν την εβδομάδα στο κοινοβούλιο, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ, κάνοντας λόγο για «ένα νέο κρίσιμο βήμα» στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με βάση αυτήν την πρόταση θα γίνονται ακτινογραφίες «ώστε να προσδιορίζεται επιστημονικά» η ηλικία ενός ατόμου, όταν αμφισβητείται. Μπορεί να ζητούνται ακτινογραφίες των δοντιών, των χεριών, των γονάτων, της κλείδας ή άλλων οστών.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν ενήλικες να περνούν για ανήλικοι και να επωφελούνται έτσι από την ειδική βοήθεια που λαμβάνουν τα παιδιά.

Από το 2016 μέχρι τον Ιούνιο φέτος υπήρξαν 11.275 τέτοιες περιπτώσεις αμφισβήτησης της ηλικίας ανθρώπων που αιτήθηκαν άσυλο στη Βρετανία. Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις (5.551) αποδείχτηκε ότι οι αιτούντες αυτοί ήταν ενήλικοι, υποστηρίζει το υπουργείο.