ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Νότιο Νταρφούρ

sudan
Photo: AP

Μάρτυρες δήλωσαν ότι «μαχητικά αεροσκάφη του στρατού» έβαλαν στο στόχαστρό τους δύο αγορές μίας πόλης

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Νιάλα, την πρωτεύουσα του Νότιου Νταρφούρ, σε αεροπορικές επιδρομές του στρατού, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες και μια ιατρική πηγή, ενώ ο ΟΗΕ έκανε έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να μην στοχοθετούν αμάχους.

«Σαράντα άμαχοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές σε δύο αγορές και σε πολλές συνοικίες της Νιάλα» είπε μια ιατρική πηγή που μίλησε τηλεφωνικά στο Πρακτορείο από το Ουάντ Μαντάνι, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτίως του Χαρτούμ.

Άλλοι μάρτυρες είπαν νωρίτερα ότι «μαχητικά αεροσκάφη του στρατού» έβαλαν στο στόχαστρό τους δύο αγορές της πόλης.

«Άμαχοι σκοτώνονται στη Νιάλα, το Χαρτούμ και το Ελ Φάσερ», στο Βόρειο Νταρφούρ, προειδοποίησε νωρίτερα η Κλεμεντίν Νκουέατα-Σαλάμι, η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν. Στην ανακοίνωσή της έκανε έκκληση στον στρατό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις «να λυπηθούν τους αμάχους», μετά τον θάνατο, την Κυριακή, τουλάχιστον 46 ανθρώπων σε αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ. Αυτή ήταν μια από τις πιο αιματηρές αεροπορικές επιθέσεις στο Σουδάν, το οποίο σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Από τις 15 Απριλίου, στις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης έχουν σκοτωθεί 7.500 άνθρωποι. Μέσα σε έναν μήνα, περισσότεροι από 50.000 αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Νιάλα, όπου τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είναι σχεδόν μόνιμα εκτός λειτουργίας, λόγω των σφοδρών μαχών. Στα τέλη Αυγούστου 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μία ημέρα στη Νιάλα, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Σουδάν.

Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Μπουρχάν, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Τουρκία, χώρα που θεωρείται στενή σύμμαχός του. Αυτό είναι το πέμπτο του ταξίδι στο εξωτερικό αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις με τους παραστρατιωτικούς για τον έλεγχο της εξουσίας. Οι πολυάριθμες διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη εκεχειρία.

Οι μάχες, από τις οποίες σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.