ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Γιατί η ζήτηση για το πιο «βρομερό φρούτο» αυξήθηκε κατά 400% - Μυρίζει σαν...κάλτσες

Φρενίτιδα στην Κίνα για το δύσοσμο φρούτο «ντουριάν»
Φρενίτιδα στην Κίνα για το δύσοσμο φρούτο «ντουριάν»
ΑΡ

Η ζήτηση για το «ντουριάν» πιο «βρωμερό φρούτο στον κόσμο» έχει αυξηθεί κατά 400%, τροφοδοτούμενη από την «τρέλα» της Κίνας

Η παγκόσμια ζήτηση για το «ντουριάν» ένα φρούτο με πολύ δυσάρεστη οσμή, έχει αυξηθεί κατά 400% από έτος σε έτος, ενισχυμένη σε μεγάλο βαθμό από μια «τρέλα» που επικρατεί για τον εν λόγω προϊόνστην Κίνα, σύμφωνα με την HSBC.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα εισήγαγε «ντουριάν» αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 91% της παγκόσμιας ζήτησης, σημείωσε ο οικονομολόγος της HSBC Aris Dacanay. Μόνο η Ταϊλάνδη αποτελεί το 99% των συνολικών εξαγωγών durian στην ASEAN, το μπλοκ των 10 εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Κάποιοι λένε ότι είναι κολλώδες-γλυκό, άλλοι λένε οτι η οσμή του παραπέμπει σε κάλτσες...ακόμη και πτώμα . Το λατρεύει κανείς ή το μισεί, το θέμα είναι πως η όρεξη για «ντουριάν» αυξάνεται αδηφάγα - ειδικά στην Κίνα. Η έκρηξη στη ζήτηση του, επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, όπου οι καταναλωτές δεν το βλέπουν απλώς ως ένα φρούτο, αλλά και ως ένα δώρο που επιδεικνύει τον πλούτο του δωρητή. Επιπλέον, συνηθίζεται στην Κίνα να το προσφέρουν φίλοι και συγγενείς μεταξύ άλλων δώρων, κατά τον αρραβώνα.

Ενώ η έκρηξη της ζήτησης «ντουριάν» στην Κίνα ξεκίνησε ήδη από το 2017, η άνοδος της ζήτησης αυξήθηκε μόλις από τα τέλη του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC. Ο «βασιλιάς των φρούτων» πωλείται για περισσότερα από 10 δολάρια το κιλό στην Κίνα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο περίπου 6 δολαρίων το κιλό στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Και ο κύριος προμηθευτής αυτής της αύξησης της ζήτησης βρίσκεται στην ASEAN, η οποία αντιπροσώπευε το 90% των παγκόσμιων εξαγωγών ντουριάν το 2022. Μόνο η Ταϊλάνδη εκπροσωπεί το 99% των συνολικών εξαγωγών στο μπλοκ των 10 εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας που περιλαμβάνει το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

«Θα γίνει το ντουριάν το νέο καουτσούκ; Ίσως κάποια μέρα, θα είναι παγκόσμια παράδοση να δίνετε στην [υποψήφια] πεθερά σας ένα ντουριάν Μόνο ο χρόνος θα δείξει», λέει ο Dacanay. Η αύξηση της ζήτησης για το δύσοσμο φρούτο προσφέρει ευκαιρίες και για την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία, όχι μόνο για την Ταϊλάνδη, είπε ο οικονομολόγος.

«Η αγορά στην Κίνα είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει άφθονο περιθώριο για άλλα έθνη της ASEAN να εμφανιστούν και να εκμεταλλευθούν την τρέλα με το «ντουριάν» λένε αναλυτές. Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει το μπλοκ ASEAN εκτός από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, επιτρέπει στους συμμετέχοντες πιο ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, σύμφωνα με την έκθεση.

«Το παράθυρο ευκαιρίας είναι εκεί... η αγορά ντουριάν γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς άλλες οικονομίες στην ASEAN σπεύδουν με ανυπομονησία να ανταγωνιστούν την κυριαρχία της Ταϊλάνδης για τη θέση του βασιλιά των φρούτων» καταλήγει ο Dacanay.