ΚΟΣΜΟΣ

Το αρχιτεκτονικό ταξίδι του γραφείου Herzog & de Meuron σε έκθεση στο Λονδίνο

Το αρχιτεκτονικό ταξίδι του γραφείου Herzog & de Meuron σε έκθεση στο Λονδίνο
Instagram

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια «επέστρεψε» το φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron στο Λονδίνο με έκθεση που φιλοξενεί η Royal Academy of Arts· στην έκθεση που ιχνηλατεί 40 χρόνια αρχιτεκτονικής διαδρομής του γραφείου, περισσότερο γνωστού από το Εθνικό Στάδιο στο Πεκίνο το οποίο γνωρίσαμε ως «Bird's Nest», παρουσιάζονται 400 αντικείμενα από τη διαδικασία ντιζάιν των αρχιτεκτόνων.

Σχεδιασμένη σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες, η έκθεση έχει στόχο να προσφέρει στους επισκέπτες κατανόηση της καινοτόμου σκέψης τους. Επιπροσθέτως, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν διάφορες μεθόδους δουλειάς, υλικά και τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν από το Herzog & de Meuron. Ανεξαρτήτως της φύσης των πρότζεκτ είτε αυτά αφορούν στον σχεδιασμό πάρκινγκ ή, κλινικών (https://www.instagram.com/p/CurTW3XO2uv/) ή, πολιτιστικών κέντρων (https://www.instagram.com/p/Crd9w4NsAIr/), κύριος στόχος του γραφείου είναι να ορίσουν εκ νέου την έννοια του κτηρίου. Ανάμεσα στα χαϊλάιτ, η Tate Modern (2000 και 2016), το Royal College of Art (2022) και η αναμενόμενη ολοκλήρωση του Kinderspital Zürich το 2024.

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε τρεις συνδεόμενους χώρους. Στον πρώτο, ένα τμήμα της H&dM's Kabinett, ένα ελεύθερης πρόσβασης αρχείο μοντέλων, πρωτοτύπων και σχεδίων δίπλα σε συλλογές τέχνης και φωτογραφίας. Ο δεύτερος χώρος είναι αφιερωμένος σε προβολές· σε μεγάλη οθόνη προβάλλεται το τελευταίο ντοκιμαντέρ από Beka & Lemoine για το πρότζεκτ REHAB για Νευροαποκατάσταση και Παραπληγιολογία στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο τελευταίος χώρος εστιάζει σε αρχιτεκτονήματα και κέντρα ίασης γύρω από ένα σε εξέλιξη πρότζεκτ, το Kinderspital Zürich, μια πρωτοπόρα παιδική κλινική στη Ζυρίχη.

Οι επισκέπτες έχουν επιπλέον την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα τελευταία ντιζάιν επίπλων του γραφείου, να βαδίσουν ανάμεσα σε κανονικού μεγέθους αρχιτεκτονικά μοντέλα και να χρησιμοποιήσουν διευρυμένη πραγματικότητα για να αποκτήσουν βίωμα μελλοντικών πρότζεκτ.

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου και στον λογαριασμό του Herzog & de Meuron στο Instagram (https://www.instagram.com/herzogdemeuron/) δίνεται η δυνατότητα να θυμηθούμε τα επιτεύγματα των αρχιτεκτόνων.