ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμπινί: Το κακό και το χειρότερο σενάριο για τη Μέση Ανατολή

rubini
Photo: ΑP

Οι επενδυτές προκρίνουν το σενάριο ότι το Ισραήλ πρέπει να εισβάλει στη Γάζα, λέειο Ρουμπινί

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εκτιμούν ότι είναι μικρή η πιθανότητα μίας γενικότερης ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, όπωςδήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Το κακό σενάριο

O Dr Doom όπως τον αποκαλούν επειδή οι προβλέψεις του είναι συνήθως αρνητικές, υπογράμμισε ότι οι επενδυτές θεωρούν πως το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή από το να μπει στη Γάζα και να απαλλαγεί από τη Χαμάς».

Έτσι προκρίνεται ένα σενάριο στο οποίο «το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Γάζα, μια άσχημη εξέλιξη, με τη σύγκρουση πάντως να παραμένει περιορισμένη» στην περιοχή.

Πότε θα εκτιναχθούν οι τιμές του πετρελαίου

Υπάρχει όμως ένα ακόμα πιο χειρότερο σενάριο: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει τη Χαμάς, το Ιράν στηρίζει την ισλαμιστική οργάνωση, στη σύγκρουση εμπλέκεται η Χεσμπολάχ του Λιβάνου και έτσι ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο, ίσως και ένα τρίτο στη Δυτική Όχθη.

Τότε, εκτιμά ο Ρουμπινί, το Ισραήλ θα πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν.

«Αν συμβεί αυτό, θα διαταραχθεί η παροχή πετρελαίου από τον Κόλπο και θα έχουμε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες», είπε. «Δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά είναι ένας κίνδυνος».