ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΣΩΤΗΡΗ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός αξιωματικός στο Newsbomb.gr: «Έσπασαν το αμυντικό σύστημα με… manual»

Ισραηλινός αξιωματικός στο Newsbomb.gr: «Έσπασαν το αμυντικό σύστημα με… manual»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το newsbomb.gr συνομίλησε με τον έφεδρο υπολοχαγό του Ισραηλινού στρατού Peter Lerner, ο οποίος μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της κατάστασης στα πεδία των μαχών με τη Χαμάς

Ένας άγνωστος αριθμός μαχητών της Χαμάς που εισέβαλλαν στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ πιθανότατα να παραμένουν κάπου κρυμμένοι, ακόμα και σε… ντουλάπες σπιτιών, κι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσουν τον τρόμο, στις περιοχές του Ισραήλ κοντά στη Γάζα.

Το newsbomb.gr συνομίλησε με τον έφεδρο υπολοχαγό του Ισραηλινού στρατού Peter Lerner, ο οποίος μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της κατάστασης στα πεδία των μαχών με τη Χαμάς, όσο και για το πως η οι ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες πιάστηκαν στον «ύπνο» κατά την εισβολή. Χθες, ένας τέτοιος μαχητής της Χαμάς είχε κρυφτεί σε σημείο στην πόλη Κισουφίμ και εξουδετερωθηκε από ισραηλινή περίπολο, ενώ ετοίμαζε επίθεση κατά αμάχων.

Προχθές, σημειώθηκαν τρία τέτοια περιστατικά , σε τρεις διαφορετικές περιοχές κοντά στο τείχος της Γάζας, γεγονός που καταδεικνύει ότι «η απειλή είναι ακόμα υπαρκτή». «Πιστεύουμε ότι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν όλοι ώστοσο δεν μπορούμε να είμαστε σιγουροι.

Οι περισσότεροι πολίτες μας στις περιοχές αυτές έφυγαν μετά την εισβολή, ωστόσο το 1/3 παραμένει διότι δεν θέλουν να δείξουν ότι κέρδισε η Χαμάς και κατάφεραν να τους τρομοκρατήσουν» , επισημαίνει στο newsbomb.gr.

Ρωτάμε τον αξιωματικό πώς κατάφεραν και εισέβαλλαν σε μια από τις πιο φυλασσόμενες περιοχές του κόσμου. Μας απαντάει ότι, τελικά, η Χαμάς μετά από παρατήρηση, αντιλήφθηκε όλο το σύστημα λειτουργίας της γραμμής αποκλεισμού της Γάζας και μάλιστα… είχαν φτιάξει και εγχειρίδιο για το πως να διεισδύσουν! Έτσι εισέβαλλαν περίπου 700 άτομα. «Βρηκαμε σε έναν σκοτωμένο μαχητή της Χαμάς ένα κανονικό… manual με αναλυτικές οδηγίες για το πως θα περάσουν από τη Γάζα!

Το εγχειρίδιο το μελετούμε αυτές τις μέρες διεξοδικά προκειμένου να μάθουμε κι εμείς από τα λάθη μας», υπογραμμίζει, για να προσθέσει: «Υπάρχουν τεράστιες ευθυνες που ο στρατός μας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να προστατέψει τον λαό. Όλα αυτά θα τα δούμε αργότερα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτε αυτό». Και πως διείσδυσαν; «Έμαθαν το σύστημά μας. Ήξεραν τα πάντα λεπτομερώς. Γκρέμισαν τον φράχτη με μπουλντόζες και εκρηκτικά σε συγκεκριμένα σημεία που ήξεραν ότι δεν θα γίνουν αμέσως αντιληπτοί, πυροβόλησαν τις κάμερες ασφαλείας, εντόπισαν όλα τα σημεία μηδέν που δεν παρακολουθούμε»… Ο φράχτης που κατέστρεψαν επιδιορθώνεται αυτές τις μέρες, όπως μας ενημερώνει ο Peter Lerner, ο οποίος στην… κανονική του ζωή, είναι μεταξύ αλκών συνδικαλιστής.

Τον ρωτάμε γιατί καθυστερεί η χερσαία εισβολή στη Γάζα, δεδομένου ότι είχε ανακοινωθεί. «Δεν θα το απαντήσω αυτό», μας λέει χαμογελώντας και γυρνάει τη συζήτηση στους ομήρους. Μας ενημερώνει ότι έχουν ειδοποιηθεί 94 οικογένειες ότι οι άνθρωποι τους έχουν πιαστεί όμηροι, αλλά πιθανότατα ο αριθμός τους είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν.

Τέλος, αυτό για το οποίο ανησυχεί ο Ισραηλινός στρατος, είναι το πιθανό άνοιγμα δεύτερου μετώπου στα βόρεια, στα σύνορα του Λιβανου, με τη χεζμπολαχ. Ήδη η οργάνωση έχει δείξει τις διαθέσεις της, βομβαρδίζοντας ισραηλινές θέσεις -οι Ισραηλινοί απάντησαν με όλμους και ρουκέτες από ελικόπτερα- ενώ προχθές σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στη μεθόριο, με ρίψη αντιαρματικού πυραύλου σε Ισραηλινούς στρατιώτες που προκάλεσε τον θάνατο ενός αξιωματικού. «Απαντήσαμε σε αυτή την εχθρική ενέργεια», μας λέει. «Ωστόσο προσπαθούμε να διαχειριστούμε τον κίνδυνο ενός δεύτερου μετώπου. Για αυτό, σημαντικός αριθμός στρατιωτικών μονάδων και εφέδρων έχουν μετακινηθεί στα βόρεια σύνορα, παράλληλα με τις επιχειρήσεις στο νότο και τη Γάζα»…

Σχετικές ειδήσεις