ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Μπάιντεν για πιθανή κατάπαυση του πυρός: «Πρώτα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι»

Ισραήλ – Μπάιντεν για πιθανή κατάπαυση του πυρός: «Πρώτα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι»
AP.

Πρώτα «πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά, μπορούμε να μιλήσουμε» για κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Σήμερα (23/10), ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε ότι πρώτα «πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και έπειτα, μπορούμε να μιλήσουμε» για κατάπαυση του πυρός.

Ίσως είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει ευθεία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός, «ανοίγοντας» μία χαραμάδα ελπίδας. «Όχι, κατάπαυση του πυρός. Θα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και ύστερα, να μπορέσουμε να μιλήσουμε», υπογράμμισε ενώ αποχωρούσε από το βήμα εκδήλωσης.

Σαφής προειδοποίηση του Λευκού Οίκου προς το Ιράν για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις: «Μην το κάνετε»

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ιράν και άλλα έθνη που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ως συγκυρία για επιθέσεις στις δυνάμεις και το προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας: «Μην το κάνετε».

Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών για το Συμβούλιο Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, έκανε λόγο για «αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον στρατιωτικών βάσεων που στεγάζουν προσωπικό της χώρας μας, στο Ιράκ και τη Συρία».

«Γνωρίζουμε ότι το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και επίσης πως παρακολουθεί στενά και σε ορισμένες περιπτώσεις, διευκολύνει ενεργά αυτές τις επιθέσεις και ωθεί άλλους, οι οποίοι ενδεχομένως θέλουν να εκμεταλλευθούν τη σύγκρουση για το καλό τους ή το συμφέρον του Ιράν».

Ακόμη, αναφέρθηκε στη δημιουργία στρατιωτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δύο ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή και την απόκρουση επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

«Ο στόχος του Ιράν είναι να διατηρήσει κάποιο επίπεδο άρνησης, όμως, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό. Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε στην περιοχή, να μείνει αδιαμφισβήτητη», προσέθεσε.

«Την περασμένη εβδομάδα, δείξαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες που διαθέτουμε, ώστε να προστατεύσουμε και να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα της χώρας. Οι δυνατότητες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, κάθε μέρα.

Σχετικές ειδήσεις