ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Πρώτα απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς… και μετά κατάπαυση του πυρός

Μπάιντεν: Πρώτα απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς… και μετά κατάπαυση του πυρός
AP Photo

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δεν μπορεί να συζητηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας παρά αφού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι της Χαμάς, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Συνομιλίες περί κατάπαυσης του πυρός στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

Κατόπιν ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη διότι έπρεπε να φύγει από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την προώθηση του οικονομικού του προγράμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, εξηγώντας πως χρειαζόταν να πάει στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων για «άλλο πρόβλημα που πρέπει να χειριστούμε».

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έγιναν μετά την ανακοίνωση της Χαμάς πως άφησε ελεύθερες δυο ομήρους που πήρε όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.