ΚΟΣΜΟΣ

Νέο βίντεο από τις πρώτες επίγειες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

Νέο βίντεο από τις πρώτες επίγειες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

Νέο βίντεο από τη χερσαία εισβολή που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης στη Γάζα έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ένοπλες Ισραηλινές Δυνάμεις (IDF) καθώς επίσης και ένα βίντεο από το συντονιστικό κέντρο.

Οι πρώτες «αναγνωριστικές», από άποψης επιχειρησιακής σκοπιμότητας, ενέργειες για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ, που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ξεκίνησαν τη νύχτα της Πέμπτης.

Η επιχείρηση διεξήχθη μετά από ένα πρωτοφανές μπαράζ βομβαρδισμών καθ'όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξουδετερώθηκαν θέσεις άμυνας της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων αλλά και κέντρα διοίκησης. Οι επιχειρήσεις διήρκησαν για πολλή ώρα με τις εκρήξεις να είναι συνεχείς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξουδετέρωσαν 5 υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο:

Ο σκοπός της επιχείρησης σύμφωνα με αναλυτές είναι η επισκόπηση της κατάστασης επί του πεδίου, πέραν των αεροπορικών αναγνωρίσεων, η αποναρκοθέτηση των περιοχών όπου θα κινηθεί ο κύριος όγκος των των ισραηλινών στρατευμάτων αλλά και η αναγνώριση των πρώτων αντιδράσεων των αμυνόμενων της Χαμάς, ώστε να διαμορφωθεί τελικά η κατάλληλη στρατηγική.

Τα αποτελέσματα της προχθεσινοβραδινής ενέργειας, που περιλάμβανε επιθέσεις από άρματα μάχης κατά συγκεκριμένων στόχων, αξιολογούνται από το ισραηλινό επιτελείο προκειμένου να σχεδιαστεί η χερσαία εισβολή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όσο και περιορισμό των ισραηλινών απωλειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, εχθές Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, όπου επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των ενόπλων δυνάμεων κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη επιδρομή που έχει γίνει στον παλαιστινιακό θύλακα μέχρι στιγμής.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη νυχτερινή επιχείρηση φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μία αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, ενώ άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις και μία σειρά κατεστραμμένα σπίτια.

Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύκτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης», μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

«Οι στρατιώτες έχουν πλέον εξέλθει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στο ισραηλινό έδαφος», πρόσθετε η ανακοίνωση.