ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ: Πώς στήθηκε η επίθεση της Χαμάς - Από στόμα σε στόμα το «φέρτε τα όπλα σας»

Πόλεμος Ισραήλ: Πώς στήθηκε η επίθεση της Χαμάς - Από στόμα σε στόμα το «φέρτε τα όπλα σας»

Πόλεμος Ισραήλ: Το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ δεν φαίνεται να ήταν στον αρχικό σχεδιασμό της επίθεσης - Ποιοι φέρονται ως εγκέφαλοι και πώς κατάφεραν να κρατήσουν κρυφό το σχέδιο

Η Χαμάς το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου σε έναν καλά οργανωμένο αιφνιδιασμό εισέβαλε στο Ισραήλ, «παγώνοντας» τη διεθνή κοινότητα και πυροδοτώντας μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση που μετράει ήδη έναν μήνα με χιλιάδες νεκρούς.

Φως στο πώς οργανώθηκε η επιχείρηση ρίχνει ο βρετανικός Guardian, δίνοντας λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό, ο οποίος ήταν γνωστός μόνο σε ελάχιστους ηγέτες της Χαμάς έως το κρίσιμο πρωινό.

Ο κρυφός σχεδιασμός και οι εντολές στο παρά ένα της επίθεσης

Οι πρώτες εντολές βγήκαν λίγο πριν από τις 4 το πρωί: όποιος παρακολουθούσε τις τακτικές προπονήσεις και δεν σχεδίαζε να παρακολουθήσει τις πρωινές προσευχές, έπρεπε να πάει να προσευχηθεί.

Μια ώρα αργότερα, εκδόθηκαν νέες εντολές, οι οποίες μεταδόθηκαν στόμα με στόμα και έλεγαν: Φέρτε τα όπλα σας και όσα πυρομαχικά έχετε και συγκεντρώστε τα σε συγκεκριμένα σημεία.

Αλλά ακόμα κανείς δεν γνώριζε. Η επιχείρηση al-Aqsa Flood, η πιο φιλόδοξη επιχείρηση που ξεκίνησε η Χαμάς από τότε πήρε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, ήταν ακόμα μυστικό.

Το σχέδιο είχε διατυπωθεί από μια χούφτα σκληροπυρηνικών, βετεράνων ηγετών της Χαμάς και ήταν ακόμα άγνωστο στους άνδρες των οποίων η βία επρόκειτο να συντρίψει κάθε παροδική αίσθηση ηρεμίας ή προόδου προς μια νέα σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ήταν άγνωστο, επίσης, στις πολυδιαφημισμένες στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Η απόφαση να περάσουν προφορικά οι οδηγίες σε χιλιάδες μαχητές της Χαμάς, διασκορπισμένους ανάμεσα στα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας ήταν το τελευταίο σε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούσαν στην εξαπάτηση ενός από τα πιο ισχυρά συστήματα παρακολούθησης στον κόσμο και να κρατήσουν οποιαδήποτε λέξη για το τι θα μπορούσε να συμβεί από ένα δίκτυο κατασκόπων.

Οι οδηγίες εξαπλώθηκαν σε όλη τη Γάζα σαν χείμαρρος, δόθηκαν πρώτα στους διοικητές των εκατό ή περισσότερων ταγμάτων, στη συνέχεια στους επικεφαλής των 20 ή 30 διμοιριών, όπου ενημέρωσαν τους 12 διοικητές, οι οποίοι με τη σειρά τους μετέδωσαν το μήνυμα στους φίλους, τους γείτονες και τους συγγενείς που συμμετείχαν στις ασκήσεις που γίνονταν σε δεκάδες σημεία του θύλακα δύο φορές την εβδομάδα.

Όταν οι άνδρες συγκεντρώθηκαν, τους δόθηκαν πυρομαχικά και ισχυρότερα όπλα. Πολλοί είχαν χειριστεί τέτοια όπλα τους προηγούμενους μήνες, τα οποία μετά από κάθε εκπαίδευση επέστρεφαν στα οπλοστάσια της Χαμάς. Σύντομα κουβαλούσαν χειροβομβίδες και ρουκέτες, βαριά πολυβόλα, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών και εκρηκτικά.

Στις 6 το πρωί, δόθηκαν οι τελικές εντολές. Οι άνδρες επρόκειτο να περάσουν γρήγορα μέσα από κενά που σύντομα θα ανατινάσσονταν ή θα έσπαγαν τον περιμετρικό φράχτη του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων γύρω από τη Γάζα και θα επιτίθεντο σε Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες από την άλλη πλευρά.

Αυτή η αφήγηση των πρώτων στιγμών των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ προέρχεται από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, εμπειρογνώμονες, πηγές με άμεση γνώση των εκθέσεων ανάκρισης μαχητών της Χαμάς που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και υλικού που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός.

Αν και πολλοί ισχυρισμοί είναι δύσκολο να επαληθευτούν και έχουν αμφισβητηθεί, σοβαροί και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στη Χαμάς έχουν περιγράψει τον λογαριασμό ως εύλογο.

Υπογραμμίζει την κλίμακα του σχεδιασμού πίσω από την επιχείρηση και εξηγεί εν μέρει τις πολλαπλές αποτυχίες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που οδήγησαν στο θάνατο 1.100 αμάχων συμπατριωτών τους και 300 συντρόφων τους.

Ένας παράγοντας ήταν ο τεράστιος αριθμός που πέρασαν από τον φράχτη – ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι και 3.000, συμπεριλαμβανομένων μελών της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), μιας συμμαχικής αλλά ανεξάρτητης φατρίας που δεν ενημερώθηκε πριν από τις επιθέσεις, ανέφεραν πηγές, αλλά ενώθηκαν μόλις αντιλήφθηκε την παραβίαση του φράχτη. Άμαχοι ξεχύθηκαν επίσης από τη Γάζα μέσα στο γενικό χάος, ενθαρρυμένοι από την καθυστερημένη απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι «εγκέφαλοι» της επίθεσης

Γραπτές εντολές εξήγησαν στις μονάδες της Χαμάς ένα ακριβές σχέδιο που καταρτίστηκε από δύο άνδρες που πιστεύεται από το Ισραήλ ότι ήταν οι κύριοι σχεδιαστές της επίθεσης: ο Γιαχία Σινγουάρ, ο γενικός επικεφαλής της Χαμάς στον θύλακα και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής των στρατιωτικών ταξιαρχιών al-Qassam και των επίλεκτων ομάδων Nukhba της Χαμάς.

Σε κάθε μονάδα δόθηκε ένας ξεχωριστός στόχος: μια στρατιωτική βάση, ένα κιμπούτς, ένας δρόμος ή μια πόλη. Συχνά οι διαταγές τους συνοδεύονταν από χάρτες που έδειχναν λεπτομέρειες για τις άμυνες και τις βασικές τοποθεσίες εντός των στόχων τους, βασιζόμενοι σε πληροφορίες που προέρχονται από υποστηρικτές που εργάζονταν στο Ισραήλ, ισχυρίζονται οι πηγές. Το μουσικό υπάιθριο φεστιβάλ στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 260 άνθρωποι, πιστεύεται ότι δεν ήταν μεταξύ των αρχικών στόχων.

Οι τρεις αποστολές της επίθεσης

Δόθηκαν τρεις αποστολές σε διαφορετικές μονάδες.

Μια πρώτη ομάδα έλαβε εντολή να συντρίψει τς απροετοίμαστες - όπως αποδείχθηκε - ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις γύρω από τη Γάζα ή να επιτεθεί εναντίον αμάχων στα σπίτια τους.

Η Χαμάς έχει κατηγορήσει για μεγάλο μέρος της βίας στους αμάχους –και τις φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών και των βασανιστηρίων– τους «εγκληματίες» που ακολούθησαν τους επιτιθέμενούς της. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημοσίευσαν μια συνέντευξη με έναν αιχμάλωτο επιτιθέμενο, ο οποίος είπε ότι «η αποστολή ήταν να σκοτώσουν… όποιον έβλεπαν». Στη συνέχεια ο δράστης περιέγραψε ότι πυροβόλησε παιδιά.

Άλλες μονάδες έλαβαν εντολή να υπερασπιστούν τις θέσεις τους κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά την αντεπίθεσή τους, συχνά με ενέδρες σε βασικούς δρόμους. Δεν επρόκειτο για αποστολή αυτοκτονίας, καθώς ο θάνατος των δραστών δεν ήταν αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης, ένα σημείο του ισλαμικού νόμου που οι σχεδιαστές της επιχείρησης είχαν εξετάσει προσεκτικά, ανέφεραν οι πηγές.

Μια τρίτη ομάδα μονάδων ήταν επιφορτισμένη με τη σύλληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων και τη μεταφορά τους στα κενά του φράχτη όπου άλλες ομάδες περίμεναν να οδηγήσουν τους ομήρους στα υπόγεια τούνελ, όπου πιστεύεται ότι κρατούνται οι περισσότεροι από τους 240 ομήρους, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό. Μέχρι στιγμής μόνο τέσσερις έχουν απελευθερωθεί και ένας έχει διασωθεί.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό δεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, ούτε οι χορηγοί της Χαμάς στο Ιράν, αν και και οι δύο πιθανότατα γνώριζαν ότι κάτι σχεδιαζόταν. «Ήταν ένας πολύ στενός κύκλος», είπε μια πηγή κοντά στη Χαμάς στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός της επίθεσης ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, μετά από επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα ήταν μικρότερο –ίσως ένα χρόνο ή 18 μήνες– και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταβλήθηκε προσπάθεια να ενισχυθεί η ισραηλινή πεποίθηση ότι η Χαμάς είχε αλλάξει το επίκεντρό της από τη βία κατά του Ισραήλ στην οικονομική ανάπτυξη στη Γάζα.

Ο ακριβής ρόλος διαφορετικών ηγετών της Χαμάς στην επίθεση δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά είναι σαφές ότι ο Sinwar και ο Deif ήταν κεντρικοί στον σχεδιασμό της.

Deif σημαίνει «επισκέπτης», μια αναφορά στη συνεχή μετακίνηση του 58χρονου για να αποφευχθεί ο εντοπισμός από το Ισραήλ. Μέλος της Χαμάς από τα 20 του χρόνια, ο πρώην φοιτητής επιστήμης επέβλεψε ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών αμάχων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και άλλη μια δεκαετία αργότερα. Ο Ντέιφ ακρωτηριάστηκε από μια από τις πολλές ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, ενώ η σύζυγός του και η οικογένειά του, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή το 2014. Ισραηλινοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τον Ντέιφ, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι, ως «έναν νεκρό που περπατούσε ".

Ο Sinwar, 61 ετών, επίσης ιδρυτικό μέλος της Χαμάς – ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης – πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές για τη δολοφονία Ισραηλινών στρατιωτών πριν απελευθερωθεί ανάμεσα σε περισσότερους από 1.000 κρατούμενους που αντάλλαξαν το 2011 με τον Gilad Shalit, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από τη Χαμάς πέντε χρόνια νωρίτερα.

Στη φυλακή, ο Sinwar αρνήθηκε να μιλήσει με οποιονδήποτε Ισραηλινό και τιμώρησε προσωπικά όσους το έκαναν, πιέζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου σε μια αυτοσχέδια σόμπα, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό πρώην ανακριτή στο ίδρυμα όπου κρατούνταν ο Sinwar. «Είναι 1.000% αφοσιωμένος και 1.000% βίαιος, ένας πολύ, πολύ σκληρός άνθρωπος», είπε ο ανακριτής.

Κατά την απελευθέρωσή του, ο Sinwar είπε ότι η εμπειρία του τον είχε διδάξει ότι η σύλληψη Ισραηλινών στρατιωτών ήταν ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι. Ένας δημοσιογράφος που συνάντησε τον Sinwar πριν από μια δεκαετία είπε στον Guardian ότι ο ηγέτης της Χαμάς ήταν τόσο συγκεντρωμένος σε αυτόν τον στόχο που ήταν σαν «ο κόσμος να μην υπήρχε πέρα ​​από τα μάτια του».

Οι αναλυτές είπαν ότι άλλοι στόχοι των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου περιελάμβαναν πιθανώς την παύση των προσπαθειών για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, υπονόμευση περαιτέρω της Παλαιστινιακής Αρχής, απόσπαση της προσοχής από την αποτυχία της Χαμάς να παράσχει υπηρεσίες ή να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να προκαλέσει μια βίαιη αντίδραση από το Ισραήλ.

Πέντε ημέρες μετά την επίθεση, ένας ηγέτης της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα προληπτικό χτύπημα που ξεκίνησε αφού η οργάνωση έμαθε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ετοίμαζαν μια μεγάλη επίθεση στη Γάζα μετά την εβραϊκή γιορτή Σουκότ.

Πολλοί ειδικοί –και ισραηλινές πηγές ασφαλείας– δήλωσαν ότι η Χαμάς ήταν έκπληκτη από την επιτυχία της. Η αργή απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων επέτρεψε σε ορισμένες μονάδες να πραγματοποιήσουν πολλαπλά ταξίδια στο Ισραήλ από τη Γάζα για να φέρουν πίσω περισσότερους ομήρους, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ορισμένοι από τους αμάχους που πέρασαν στο Ισραήλ αιχμαλώτισαν επίσης Ισραηλινούς, περιπλέκοντας τις τρέχουσες προσπάθειες διάσωσης και τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγές του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η Χαμάς εξόπλισε τους επιτιθέμενους με κάμερες GoPro για να τραβήξουν εικόνες από την επίθεση. Μερικές από τις φρικιαστικές εικόνες που ανακάλυψαν οι Ισραηλινοί ερευνητές δείχνουν σαδιστική κακομεταχείριση και δολοφονία. Ένα επίσημο μοντάζ τέτοιου είδους πλάνα, που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς, δείχνει τρομαγμένους ανθρώπους να εκλιπαρούν για τη ζωή τους και έναν σκύλο να πυροβολείται. Η δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων στα επίσημα κανάλια της Χαμάς υποδηλώνει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν τουλάχιστον εν μέρει «προπαγάνδα με πράξη», δήλωσαν ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Χαμάς ήλπιζε να κρατήσει εδάφη ή να πυροδοτήσει μια ευρύτερη εξέγερση, αν και ορισμένοι κλήθηκαν να πολεμήσουν μέχρι το τέλος. Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός παραιτήθηκε. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν θα πουν πόσοι, μόνο ότι αυτοί οι αιχμάλωτοι ήταν μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών.

Η Χαμάς διέταξε ορισμένους επιτιθέμενους να υποχωρήσουν, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να συγκεντρώνονται και πολλοί ανώτεροι διοικητές επέστρεψαν στη Γάζα. Αυτό σήμαινε ότι παρόλο που πολλά μέλη των ταξιαρχιών Qassam και των μονάδων Νούχμπα πέθαναν, οι περισσότεροι από τους ηγέτες παρέμειναν ζωντανοί. Από τότε, κάποιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση των IDF στη Γάζα, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 9.770 ζωές, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.000 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.