ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο ντε Τζανέιρο: Γιγάντιο κύμα τριών μέτρων παρέσυρε τους λουόμενους - Πανικός στην παραλία

kyma
Photo: twitter

Η ακριβής αιτία του τεράστιου κύματος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί

Αναστάτωση και φόβος επικράτησε σε παραλία του Ρίο ντε Τζανέιρο όταν γιγάντιο κύμα με ύψος τριών μέτρων σκέπασε την ακτή σκεπάζοντας του λουόμενους, όπως αναφέρει το ethnos.gr

Το κύμα παρέσυρε τους εκατοντάδες παραθεριστές και κατέληξε σε έναν παρακείμενο δρόμο τον οποίο και πλημμύρισε.

Το ύψος του κύματος ήταν τρία μέτρα, ενώ δεν έχει αναφερθεί αν κάποιος τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με το Associated Press,

Η ακριβής αιτία του τεράστιου κύματος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις.

Την Κυριακή, μια μεγάλη καταιγίδα κινείτο πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αν και το επίκεντρο της καταιγίδας βρισκόταν αρκετά μακριά από τη θάλασσα, ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να δημιουργήσει μεγάλα κύματα που θα μπορούσαν να φτάσουν εκατοντάδες μίλια από το κέντρο της, μεταξύ άλλων και κατά μήκος της ακτής της νοτιοανατολικής Βραζιλίας, όπου βρίσκεται το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η αιτία πίσω από το κύμα που έμοιαζε με τσουνάμι θα μπορούσε επίσης να είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως «κύμα αθλητικών παπουτσιών». Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτά τα κύματα μπορούν να μη γίνουν αντιληπτά από τους λουόμενους και να τους πιάσουν απροετοίμαστους.

«Τα κύματα παπουτσιών είναι δυνητικά θανατηφόρα κύματα που ανεβαίνουν πιο ψηλά στην παραλία από ό,τι αναμενόταν, προσπερνώντας τους ανυποψίαστους», εξηγεί η NOAA στον ιστότοπό της. «Μπορεί να υπάρξουν 10 έως 20 λεπτά μικρών κυμάτων ακριβώς πριν χτυπήσει ένα κύμα αθλητικών παπουτσιών. Οι παραθεριστές μπορεί να παρασυρθούν στον ωκεανό».