ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στέλεχος ιού παρόμοιο με της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκε σε άνθρωπο

Βρετανία: Στέλεχος ιού παρόμοιο με της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκε σε άνθρωπο
Pixabay

Βρετανία: Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας παρακολουθεί στενά την κατάσταση – Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό πόσο μεταδοτικό είναι το στέλεχος

Συναγερμός έχει σημάνει στην βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) μετά τον εντοπισμό στελέχους ιού παρόμοιο με αυτό της γρίπης των χοίρων σε άνθρωπο για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως αναφέρει το news.sky, η ασθένεια εντοπίστηκε σε ένα άτομο στο Βόρειο Γιορκσάιρ αφότου τον επισκέφθηκε γιατρός καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως δήλωσε η UKHSA παρατηρεί στενά την κατάσταση και λαμβάνει μέτρα ώστε να αυξήσει την επιτήρηση στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων που περιλαμβάνουν ιατρεία και νοσοκομεία.

Όπως δήλωσε η Διευθύντρια Περιστατικών στο UKHSA, Meera Chand: «είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύουμε αυτόν τον ιό σε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και είναι παρόμοιος με ιούς που έχουν εντοπιστεί σε χοίρους».

Με τη σειρά της η διευθύντρια του Κτηνιατρικού Γραφείου, Christine Middlemiss, ανέφερε: «Σε αυτή την περίπτωση παρέχουμε εξειδικευμένες κτηνιατρικές και επιστημονικές γνώσεις για να υποστηρίξουμε την έρευνα του UKHSA. Οι χοιροτρόφοι πρέπει επίσης να αναφέρουν αμέσως στον τοπικό κτηνίατρό τους οποιαδήποτε υποψία για γρίπη των χοίρων στα κοπάδια τους».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσο μεταδοτικό είναι το στέλεχος ή εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχουν αναφερθεί συνολικά 50 ανθρώπινα κρούσματα του ιού - γρίπης A(H1N2) παγκοσμίως από το 2005, αλλά κανένα από αυτά δεν σχετίζεται γενετικά με αυτό το στέλεχος.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επεκτείνεται για δύο ακόμα ημέρες η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Νέα επικίνδυνη ένταση: Η Βόρεια Κορέα μεταφέρει βαρύ οπλισμό στα σύνορα με τη Νότια

Γερμανία: Βόμβα από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας – Ζητά πρόωρες εκλογές