ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: «Δεν είμαι καλά» - Οργιάζουν οι φήμες για την υγεία του 86χρονου Ποντίφηκα

O Πάπας Φραγκίσκος
O Πάπας Φραγκίσκος
ΑΡ

Οργιάζουν για μία ακόμη φορά οι φήμες για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δεν μπόρεσε να εκφωνήσει προγραμματισμένη ομιλία και ακύρωσε το ταξίδι του στο Ντουμπάι

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στη Σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι αυτό το Σαββατοκύριακο κατόπιν συμβουλής γιατρών. Το Βατικανό λέει ότι η υγεία του έχει βελτιωθεί, ο ίδιος όμως παραδέχτηκε δημόσια οτι δεν είναι ακόμα αρκετά καλά για να διαβάσει την ομιλία του κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διαγγέλματος στους πιστούς.

Ο Πάπας ζήτησε από έναν βοηθό του να του διαβάσει την ομιλία του στο εβδομαδιαίο ακροατήριό του στο Βατικανό την Τετάρτη, με τον 86χρονο «να μην είναι αρκετά καλά». Ο Ποντίφηκας, ο οποίος την Τρίτη ακύρωσε ένα τριήμερο ταξίδι στο Ντουμπάι που είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, έβηχε κοντά στο τέλος του ωριαίου ακροατηρίου με το κοινό καθώς έκανε κάποια τελευταία σχόλια.

Στη συνέχεια σηκώθηκε από την καρέκλα του στο αμφιθέατρο του Βατικανού για να δώσει την ευλογία του και με μια φωνή ψιθυριστή είπε οτι «αφού δεν είμαι καλά» η ανάγνωση δεν θα ακουστεί «όμορφη». Στη συνέχεια, ο Πάπας παρέδωσε την τυπωμένη ομιλία στον βοηθό του- αλλά μίλησε στο τέλος του ακροατηρίου για να εκφράσει την υποστήριξή του για την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει «όλοι οι όμηροι να απελευθερωθούν και να υπάρχει η απαραίτητη πρόσβαση για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια» να φτάσει στη Γάζα. «Τους λείπει ψωμί, νερό, ο κόσμος υποφέρει», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Οι γιατροί είχαν ζητήσει από τον πάπα -ο οποίος είχε αφαιρέσει μέρος του ενός πνεύμονα ως νεαρός άνδρας και είχε φλεγμονή στους πνεύμονες που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα- να ακυρώσει το ταξίδι του στη Σύνοδο COP28.

Το Βατικανό λέει ότι η κατάστασή του έχει βελτιωθεί, αλλά σημείωσε ότι είχε γρίπη και «φλεγμονή των αναπνευστικών οδών». Σύμφωνα με την Αγία Έδρα, ο Πάπας εξακολουθεί να θέλει να λαμβάνει μέρος στις συζητήσεις με κάποιο τρόπο.

Προς το τέλος του ακροατηρίου της Τετάρτης, ερμηνευτές τσίρκου ανέβηκαν στη σκηνή για να τον διασκεδάσουν με τα ακροβατικά τους. «Θέλω να πω ευχαριστώ για αυτή τη στιγμή χαράς», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι το τσίρκο εκφράζει την ανθρώπινη διάσταση της «απλής χαράς».

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο νωρίτερα φέτος για να υποβληθεί σε ενδοφλέβια θεραπεία με αντιβιοτικά, με το Βατικανό να λέει οτι υποφέρει από βρογχίτιδα. Μια αξονική τομογραφία, που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Ρώμης στις 25 Νοεμβρίου, απέκλεισε το ενδεχόμενο πνευμονίας, σύμφωνα με το Βατικανό.