ΚΟΣΜΟΣ

Νέος θανατηφόρος ιός πλήττει τις γάτες - Έχουν ήδη πεθάνει 10.000 αιλουροειδή

Νέος θανατηφόρος ιός πλήττει τις γάτες - Έχουν ήδη πεθάνει 10.000 αιλουροειδή

Από τον ιό που πλήττει τις γάτες έχουν πεθάνει ήδη 10.000 αιλουροειδή.

Η ραγδαία εξάπλωση των θανατηφόρων κρουσμάτων «λοιμώδους περιτονίτιδας των αιλουροειδών» έχει σημάνει συναγερμό όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Η υψηλή θνητότητα στην Κύπρο θορύβησε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι συνέλεξαν δείγματα από άρρωστα ζώα και προχώρησαν σε γενετικές αναλύσεις.

Το σημαντικότερο εύρημα είναι πως ένα γονίδιό του, το γονίδιο της λεγόμενης πρωτεΐνης – ακίδας που χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα των θηλαστικών, προέρχεται από έναν κορωνοϊό των σκύλων.

Τουλάχιστον 10.000 οικόσιτες και αδέσποτες γάτες έχουν πεθάνει από λοιμώδη περιτονίτιδα των αιλουροειδών. Όσον αφορά στα συμπτώματα το ζώο έχει πυρετό, εκκρίσεις από τη μύτη, καταρροή, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους. Όταν οι ιδιοκτήτες δουν αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να προχωρήσουν σε rapid test.

Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί ακόμα κάποιο κρούσμα. Οι κτηνίατροι στην Κύπρο έχουν ξεκινήσει να χορηγούν στις γάτες το απόθεμα σκευασμάτων κατά της Covid-19.

Η εξάπλωση του ιού είναι ραγδαία μεταξύ των γατών στην Κύπρο, ενώ αρκετοί φοβούνται την ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωσή του μεταξύ των αδεσπότων.