ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ετοιμάζει εισβολή στη Γουιάνα; - Στις κάλπες αύριο οι πολίτες για να αποφασίσουν

Βενεζουέλα: Ετοιμάζει εισβολή στη Γουιάνα; - Στις κάλπες αύριο οι πολίτες για να αποφασίσουν

Εδώ και χρόνια η Βενεζουέλα καλοβλέπει την -πλούσια σε φυσικούς πόρους- Γουιάνα και πολλοί φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια στη Νότια Αμερική. 

Ένα διαφορετικό δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Βενεζουέλα, καθώς ο Νικολάς Μαδούρο ζητάει από τους πολίτες της χώρας -συν τοις άλλοις- να του δώσουν και το «πράσινο φως» για εισβολή στη Γουιάνα. Η αλήθεια είναι ότι η Βενεζουέλα εδώ και χρόνια καλοβλέπει το -πλούσιο σε πετρέλαιο και πολύτιμα ορυκτά- γειτονικό κράτος και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται μια εισβολή θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια στη Νότια Αμερική.

Η Γουιάνα είναι μια μικρή χώρα, με πληθυσμό 743.699 ανθρώπων. Η περιοχή Εσεκουίμπο βρίσκεται στο στόχαστρο της Βενεζουέλας εδώ και χρόνια, καθώς από το 2008 μιλάει για σχέδιο των ΗΠΑ εναντίον της και εκμετάλλευση της περιοχής προς όφελός της. Ιδιαίτερα το 2015, όταν έγινε γνωστή η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου κοντά στο Εσεκουίμπο, η κυβέρνηση Μαδούρο έδειξε ξανά ενδιαφέρον για την περιοχή

Άλλωστε, η Βενεζουέλα έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τα σύνορα που ορίστηκαν το 1899, κατά την εποχή που η Γουιάνα ήταν βρετανική αποικία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στόχος της κυβέρνησης Μαδούρο είναι η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή Εσεκουίμπο, που όμως θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Βενεζουέλας.

Φόβοι για αστάθεια στη Νότια Αμερική

Το δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης Μαδούρο έχουν προκαλέσει ανησυχία στις χώρες της Νότιας Αμερικής και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, η οποία συνορεύει και με τη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τη Βραζιλία να έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα βόρεια της χώρας, ενώ είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλιες ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή εισβολή.

Όπως ήταν αναμενόμενο και η κυβέρνηση της Γουιάνας ανησυχεί για το τι θα συμβεί. «Οι άνθρωποι στη συνοριακή περιοχή ανησυχούν πολύ» είπε στον Guardian ο υπουργός Εξωτερικών της Γουιάνας, Χιου Τοντ. «Ο Μαδούρο είναι ένας δεσποτικός ηγέτης και οι δεσποτικοί ηγέτες είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν».