ΚΟΣΜΟΣ

Ξέφρενο «ράλι» στην τιμή του χρυσού - Γιατί «σπάει» ιστορικό ρεκόρ

Ξέφρενο «ράλι» στην τιμή του χρυσού - Γιατί «σπάει» ιστορικό ρεκόρ

Η τιμή του χρυσού φτάνει στο υψηλό όλων των εποχών καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων

Οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών, ενισχυμένες από την πτώση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν οτι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Η τιμή του μετάλλου αυξήθηκε έως και 2% στα 2.111 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα (4.12), ένα νέο υψηλό ρεκόρ, πριν πέσει στα 2.064 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι τιμές του κίτρινου μετάλλου αυξάνονται για δύο συνεχόμενους μήνες με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων να ενισχύει τη ζήτηση για το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν οτι θα παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων το επόμενο έτος.

Το ξέφρενο ράλι στην τιμή του μετάλλου οφείλεται επίσης στην πτώση του δολαρίου κατά 3,2% έναντι έξι νομισμάτων από τις αρχές Νοεμβρίου - ελαφρώς πάνω από το χαμηλότερο επίπεδό της σε τέσσερις μήνες - καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει αυξηθεί ότι η Fed θα μειώσει το κόστος δανεισμού από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η εκτίναξη της τιμής του χρυσού συνεχίζει μία ανοδική πορεία που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, λόγω των αχαλίνωτων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και των γεωπολιτικών εντάσεων που προκάλεσαν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, το Ισραήλ και τη Γάζα. Αυτή η ζήτηση βοήθησε το μέταλλο να ανέβει παρά την άνοδο των πραγματικών επιτοκίων το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους - κάτι που συνήθως μειώνει την όρεξη για χρυσό που δεν αποδίδει.

Ο χρυσός έφτασε στο προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 2.072,49 δολαρίων ανά ουγγιά τον Αύγουστο του 2020, όταν η πανδημία του κορονοϊού έπληττε την οικονομία των ΗΠΑ πιο σκληρά από άλλα μέρη του κόσμου, οδηγώντας τους επενδυτές στη μαζική αγορά χρυσού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Metals Daily, Ρος Νόρμαν δήλωσε ότι η τελευταία άνοδος είναι πιθανό να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κερδοσκοπία από εμπόρους συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, σε μια περίοδο ισχνών συνθηκών στην αγορά. «Οι επενδυτές κολυμπάνε με το κύμα, έχετε ένα δολάριο που πέφτει εδώ, μια ισχυρή εποχική περίοδο όπου οι ταύροι μπορούν να βγουν στην αγορά χωρίς να μπερδευτούν και γεωπολιτικές εντάσεις», είπε.

Η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και σύντομα θα αρχίσουν να πέφτουν, έδωσε επιπλέον ώθηση στην άνοδο του χρυσού. Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά πρόσθεσε ότι η πολιτική ήταν ήδη σε «περιοριστική περιοχή».

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο χρυσός μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει τα κέρδη του και να διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το μάρκο των 2.075 δολαρίων ανά ουγγιά, εκτός εάν προκύψει πιο σταθερή αγορά από ένα ευρύτερο φάσμα συμμετεχόντων στην αγορά. «Ο χρυσός φαίνεται να έχει ξεπεράσει τον εαυτό του», λέει ο Μάρκους Γκάρβι, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Macquarie, ο οποίος θεωρεί ότι τα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά είναι μια ρεαλιστική τιμή εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται στις ΗΠΑ.

Ο Μπαρτ Μέλεκ, επικεφαλής στρατηγικών εμπορευμάτων στην TD Securities, αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 2.100 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τις ισχυρές αγορές της κεντρικής τράπεζας να λειτουργούν ως βασικός καταλύτης για την τόνωση των τιμών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 24% όλων των κεντρικών τραπεζών σκοπεύουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, καθώς γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό. «Αυτό σημαίνει δυνητικά υψηλότερη ζήτηση από τον επίσημο τομέα τα επόμενα χρόνια», είπε ο Μέλεκ