ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νέες περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο

Ρωσία: Νέες περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο
AP, φωτογραφία αρχείου.

Η Ρωσία θα εντείνει τις περικοπές στην εξαγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο, νωρίτερα από ό,τι είχε δεσμευθεί.

Σήμερα (17/12), η Μόσχα γνωστοποίησε ότι θα εντείνει τις περικοπές στην εξαγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο, ενδεχομένως κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο προσπαθούν να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτερες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες στον κόσμο, κάλεσαν τον Δεκέμβριο όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μία συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή, έπειτα από μία δύσκολη Σύνοδο της λέσχης των παραγωγών.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέφθηκε το Ριάντ λίγο μετά τη Σύνοδο του ΟΠΕΚ+.

Ο Aντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, ο ανώτατος αξιωματούχος του Πούτιν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημείωσε πως η Ρωσία θα εντείνει τις περικοπές πέραν των 300.000 βαρελιών την ημέρα που έχει ήδη συμφωνηθεί για εφέτος.

«Ήδη τον Δεκέμβριο θα προσθέσουμε επιπλέον ποσότητες. Θα δούμε πόσο, στη βάση των αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου. Μπορεί να είναι επιπλέον 50.000 βαρέλια την ημέρα, μπορεί περισσότερο», υπογράμμισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία δεσμεύθηκε για μείωση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τις εξαγωγές Μαΐου – Ιουνίου, αλλά και να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο έως το τέλος του έτους. Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να εντείνει τις περικοπές στα 500.000 βαρέλια την ημέρα το α’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Λόγω των υποσχέσεων που έχουν δοθεί στον ΟΠΕΚ+, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας το 2023 θα ανέρχονται συνολικά σε λιγότερο από 247 εκατ. τόνους που χρησιμοποιούνται για τις κύριες μακροοικονομικές προβλέψεις, όπως τόνισε ο Νόβακ.

Ο Νόβακ εξέφρασε την ελπίδα πως η Gazprom και η κινεζική πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία, CNPC, μπορεί να συμφωνήσουν σύντομα στους όρους της σύμβασης για πωλήσεις αερίου μέσω του αγωγού Power of Siberia 2.

Η Ρωσία είναι σε συνομιλίες επί χρόνια σχετικά με την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού, που θα μεταφέρει περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο από τη Γιαμάλ της βόρειας Ρωσίας προς την Κίνα, μέσω Μογγολίας. «Προβλέπουμε ότι η εταιρεία θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», επεσήμανε ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Ρωσίας.

Σχετικές ειδήσεις