ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ διέθεσε ράβδους χρυσού - «Ξεπούλησαν» σε χρόνο μηδέν

Ράβδοι χρυσού στην Costco
Ράβδοι χρυσού στην Costco
ΑΡ

Ανάρπαστες έχουν γίνει οι ράβδοι χρυσού που διέθεσε προς πώληση  η Costco, ένας απο τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στον κόσμο.

Θα θέλατε μια ράβδο χρυσού 2.000 δολαρίων από την Costco μαζί με το ψητό σας κοτόπουλο; Ο κολοσσός πουλά πολύ περισσότερα είδη από χαρτί υγείας, είδη γραφείου και τρόφιμα και κάνει πολύ εντυπωσιακά «ανοίγματα» σε νέους κλάδους, όπως τα πολύτιμα μέταλλα μία κίνηση που αποδείχθηκε εξαιρετικά προσοδοφόρα.

Ο γίγαντας της λιανικής προσφέρει εδώ και μήνες στους πελάτες του χρυσές πλάκες PAMP Suisse Lady Fortuna Veriscan 1 ουγγιάς 24 καρατίων, προϊόν που καταχωρήθηκε ως sold out στον ιστότοπο του αυτή την εβδομάδα. Οι πολύτιμες ράβδοι συνήθως εξαντλούνται ώρες μετά την ανάρτησή τους στον ιστότοπο της Costco, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή, Ρίτσαρντ Γκαλάντι.

Ο λιανοπωλητής χονδρικής άρχισε να πουλάει χρυσό στο διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο. Οι ράβδοι χρυσού την Παρασκευή είχαν τιμή 2.069,99 δολαρίων, με όριο δύο ράβδους ανά συνδρομή στην Costco. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Costco, ο μη επιστρέψιμος χρυσός έρχεται «σε μια σφραγισμένη μαύρη κάρτα» και «σφραγίζεται ατομικά με έναν μοναδικό σειριακό αριθμό».

Η εταιρεία πούλησε ράβδους χρυσού αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο τρίμηνο, είπε ο Γκαλάντι σε αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη της εταιρείας την Πέμπτη. Η επιτυχία της Costco στην πώληση χρυσού καταγράφεται καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναφέρει ισχυρά κέρδη από την πανδημία το 2020, όταν οι πελάτες έσπευσαν στα καταστήματα για να προμηθευτούν είδη παντοπωλείου και είδη οικιακής χρήσης.

Εκατομμύρια πελάτες για πρώτη φορά απέκτησαν συνδρομές στον κολοσσό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις έχουν διατηρήσει, ωθώντας τα μέλη της Costco σε υψηλά όλων των εποχών. Οι μετοχές της Costco (COST) έχουν αυξηθεί πάνω από 45% φέτος.

Οι τιμές του χρυσού, εν τω μεταξύ, έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών νωρίτερα αυτό το μήνα, ενισχυμένες από τις αυξανόμενες προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις των επιτοκίων, το ασθενέστερο δολάριο και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, πέφτουν ή - όπως στην περίπτωση αυτή - αναμένεται να μειωθούν, η ζήτηση για ομόλογα υποχωρεί και ο χρυσός, ο οποίος δεν αποδίδει τόκους, γίνεται σχετικά πιο ελκυστικός.

Σε βάθος χρόνου, ο χρυσός επωφελήθηκε από έναν άλλο παράγοντα: μια βαθιά αίσθηση παγκόσμιας ανησυχίας. Οι επενδυτές βλέπουν συνήθως το μέταλλο ως ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς είναι ένα απτό, σπάνιο περιουσιακό στοιχείο που, θεωρητικά, διατηρεί την αξία του. Ωστόσο, το δύσκολο κομμάτι για τους επενδυτές είναι η πώληση του φυσικού χρυσού, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί ριψοκίνδυνος και ακριβός