ΚΟΣΜΟΣ

Τρίζει η «ατμομηχανή» της Ευρώπης: Συνεχίζεται το απεργιακό χάος στη Γερμανία

Σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία του Όλαφ Σολτς
Σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία του Όλαφ Σολτς
ΑΡ

Ημέρα ταλαιπωρίας για εκατομμύρια πολίτες στη Γερμανία, καθώς οι μηχανοδηγοί των τρένων απεργούν και οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους σε μεγάλες πόλεις της χώρας

Η τριήμερη πανεθνική απεργία των μηχανοδηγών, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των αγροτών που εξοργίστηκαν από τις προγραμματισμένες περικοπές των επιδοτήσεων, προκαλούν χάος στη Γερμανία.

Η απεργία στα τρένα ξεκίνησε χθες Τρίτη (9.1), αφού ένα εργατικό δικαστήριο στη Φρανκφούρτη απέρριψε μια προσωρινή διαταγή που ζήτησε η γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn (DB).

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες θα λειτουργούν με πολύ μειωμένο χρονοδιάγραμμα έκτακτης ανάγκης, αναγκάζοντας εκατομμύρια επιβάτες της DB να ακυρώσουν τα ταξίδια τους ή να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να φτάνουν στον προορισμό τους. Περίπου το 80% των υπεραστικών υπηρεσιών θα ακυρωθεί, ενώ οι περιφερειακές γραμμές θα επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό, δήλωσε η DB.

Οι μηχανοδηγοί εμπορευματικών τρένων απεργούν επίσης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Την απεργία έχει προκηρύξει το σωματείο μηχανοδηγών, GDL, το οποίο ζητά καλύτερους μισθούς, όπως επίσης και μείωση της εργασίας από 38 σε 35 ώρες την εβδομάδα. Είναι η τρίτη και μεγαλύτερη απεργία των οδηγών από τότε που το σωματείο τους ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την DB και άλλους φορείς τον Νοέμβριο.

Οι απεργίες θα συνεχιστούν

Ο επικεφαλής του GDL Κλάους Βεσέλσκι είπε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDP την Τετάρτη ότι οι απεργίες θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του συνδικάτου του και ότι η DB «πρέπει να κάνει σημαντικές προσφορές». «Αν δεν γίνει τίποτα μέχρι την Παρασκευή, θα κάνουμε ένα διάλειμμα και θα προχωρήσουμε στην επόμενη εργατική διαμάχη», είπε, χαρακτηρίζοντας την τελευταία προσφορά της DB «πρόκληση».

Η DB έχει προτείνει να δίνονται στους οδηγούς διάφορες επιλογές σχετικά με τον αριθμό των ωρών που εργάζονται, από 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα. Η απεργία των σιδηροδρόμων σημειώνεται καθώς οι Γερμανοί αγρότες υποσχέθηκαν να εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους σε εθνικό επίπεδο ενάντια στις προγραμματισμένες περικοπές των επιδοτήσεων, όπως αυτές για το καύσιμο ντίζελ.

Από τη Δευτέρα, οι αγρότες έχουν αποκλείσει πολλές εισόδους αυτοκινητοδρόμων με τα τρακτέρ τους, ενώ πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις. Οι διαδηλώσεις προκάλεσαν σημαντική αναστάτωση στην κυκλοφορία.

Ορισμένοι επέκριναν το γεγονός ότι πολλοί συντηρητικοί έδωσαν την υποστήριξή τους στις διαμαρτυρίες των αγροτών μετά την κατακραυγή παρόμοιων τακτικών που χρησιμοποιούν οι ακτιβιστές του κλίματος. Άλλοι εκφράζουν ανησυχία τους ότι πολιτικές ομάδες εκμεταλλεύονται την οργή των αγροτών για να υποστηρίξει τη δική της ατζέντα.

Σε συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ εξέφρασε κατανόηση για τους φόβους των αγροτών, λέγοντας ότι πολλοί ανησυχούν ότι τα συμφέροντά τους παραβλέπονται σε ένα πολιτικό τοπίο που κυριαρχείται από αστικούς παράγοντες.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η τρέχουσα κοινωνική ατμόσφαιρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση «όπως αυτή στις ΗΠΑ», όπου οι άνθρωποι «δεν μιλάνε μεταξύ τους, δεν πιστεύουν ο ένας στον άλλον και υποθέτουν το απόλυτο χειρότερο μεταξύ τους». Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις για την προώθηση του προϋπολογισμού της για το 2024.