ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Αναμένονται νέες θερμοκρασίες – ρεκόρ το 2024

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Αναμένονται νέες θερμοκρασίες – ρεκόρ το 2024
AP.

Νέα προειδοποίηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για τις υψηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν σήμερα (12/01) ότι εντός του 2024 ενδέχεται να καταγραφούν θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν το ρεκόρ θερμότητας του 2023, ζητώντας παράλληλα δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Υπό την ώθηση του κλιματικού φαινομένου «Ελ Νίνιο», η τάση για υψηλές θερμοκρασίες –που οδηγούσε κάθε μήνα μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου στην καταγραφή ρεκόρ θερμότητας– αναμένεται να συνεχισθεί εφέτος, όπως τόνισε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (NOAA) έκαναν ακόμη και έναν υπολογισμό πιθανοτήτων: Υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες το 2024 να είναι θερμότερο από το 2023 και 99% πιθανότητες το 2024 να συμπεριληφθεί μεταξύ των πέντε ετών με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Το 2023 ήταν περίπου 1,48℃ θερμότερο σε σύγκριση με το κλίμα της προβιομηχανικής εποχής, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus στα τέλη του περασμένου έτους, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για το πιο ζεστό έτος στην ιστορία του πλανήτη.

Οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας των ωκεανών κατά το περασμένο «διατηρήθηκαν σε υψηλό και ασυνήθιστο επίπεδο, φθάνοντας εποχικά επίπεδα ρεκόρ από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο», ενισχυμένα από την επιστροφή του φαινομένου «Ελ Νίνιο», σύμφωνα με την Copernicus.

Σχετικές ειδήσεις