ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά για πάνω από έναν αιώνα

Κλιματική αλλαγή: Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά για πάνω από έναν αιώνα
Pexels.com

Ακραίες θερμοκρασίες, πλημμύρες, καταστροφές και απόλυτο χάος που στοίχισαν ζωές σημαίνουν συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα υπενθυμίζοντας την έλλειψη ενεργού δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η πιο θερμή χρονιά όλων των εποχών ήταν το 2023, καταγράφοντας ένα μεγάλο αρνητικό ρεκόρ.

Ακραίες θερμοκρασίες, πλημμύρες, καταστροφές και απόλυτο χάος που στοίχισαν ζωές σημαίνουν συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα υπενθυμίζοντας την έλλειψη ενεργού δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων 174 ετών, καθώς ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο, καταγράφηκαν ιστορικά υψηλά θερμοκρασιών, ενώ λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για θερμότητα-ρεκόρ, αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν πως από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν αυξημένη κατά 1,4 βαθμό σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ενώ ήταν κατά 0,3 βαθμούς αυξημένη από το 2016, που ήταν η αμέσως προηγούμενη πιο θερμή χρονιά. Το Ελ Νίνιο και η κλιματική αλλαγή συνετέλεσαν στα ανησυχητικά αυτά αποτελέσματα.

Η 30η Ιουλίου 2023 επίσης θα μείνει στην ιστορία, καθώς σύμφωνα με το Ινστιτούτο Copernicus η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας άγγιξε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου.

Αποτυχία στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης

Εκτός όμως από τις θερμοκρασίες, το 2023 χαρακτηρίστηκε και από αξιοσημείωτη ξηρασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία όπου για 32 ημέρες δεν είδε ούτε λίγη βροχή, από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, ενώ η Ισπανία για πάνω από 100 ημέρες αντιμετώπισε απουσία βροχοπτώσεων.

Ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι το 2023, σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται πως θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που θα συζητάμε για την αποτυχία στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης.

Ο Τζέιμς Χάνσεν, πρώην επιστήμονας της NASA μιλώντας στην εφημερίδα σημειώνει πως: «Όταν τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα κοιτάξουν πίσω στην ιστορία, αυτό το έτος και το επόμενο θα θεωρηθούν ως σημεία καμπής κατά τα οποία αποκαλύφθηκε τελικά η αποτυχία των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Οι κυβερνήσεις όχι μόνο απέτυχαν να αναχαιτίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά ο ρυθμός της στην πραγματικότητα επιταχύνθηκε» συμπλήρωσε.

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 120.000 ετών και ο επιστήμονας προειδοποιεί ότι κινούμαστε όλο και πιο πολύ προς νέα αρνητικά ρεκόρ, θερμοκρασίες υψηλότερες από κάθε άλλη φορά για τα τελευταία... εκατομμύρια χρόνια.

Τα πιο ζεστά Χριστούγεννα

Μάλιστα πριν από λίγο καιρό η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ υπολόγισε πως το 2023 υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη του 99% να είναι το πιο θερμό έτος των τελευταίων 174 ετών, ενώ είχαν προηγηθεί έξι μήνες με ρεκόρ ζεστών θερμοκρασιών, με το θερμότερο καλοκαίρι και φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο μήνας έχει 29 σε δύο μέρες αποχαιρετούμε τον Δεκέμβριο και σε πολλά μέρη στον κόσμο γιόρτασαν τα πιο ζεστά Χριστούγεννα όλων των εποχών. Όσο πλησιάζει το νέο έτος σε κεντρική Ασία, Νότια Αμερική, Αυστραλία αλλά και στη γειτονιά μας, την Ευρώπη τα ρεκόρ θερμοκρασίας συνεχίζουν να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο.

Μην ξεχνάμε τις δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν εκτάσεις ρεκόρ στον Καναδά και την Ευρώπη σκοτώνοντας περίπου 100 άτοα στη Λαχάινα στο νησί Μάουι το περασμένο καλοκαίρι.