ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος WEF Borge Brende: Οικονομία 10 τρισ. δολαρίων η Ινδία

Πρόεδρος WEF Borge Brende: Οικονομία 10 τρισ. δολαρίων η Ινδία
Associated Press

Σχετικά με την ινδική οικονομία, ο Brende εξέφρασε αισιοδοξία και είπε ότι αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 8% φέτος

Εν μέσω επιβράδυνσης, γεωπολιτικών εντάσεων και αδύναμου επενδυτικού κύκλου, ο Borge Brende βλέπει την ιστορία ανάπτυξης της Ινδίας ανέπαφη και σε πλήρη εξέλιξη. Ο Borge αναμένει ότι η Ινδία θα αναπτυχθεί κατά 8% φέτος.

«Πιστεύουμε ότι την επόμενη δεκαετία μπορούμε να μιλάμε για οικονομία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον τις επόμενες δύο δεκαετίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον εκτελεστικό διευθυντή του Business Today, Ραχούλ Κανβάλ. Ο Brende μίλησε στην 54η έκδοση του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που ξεκίνησε στο Νταβός.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Brende τόνισε ότι η ανάπτυξη του εμπορίου μειώθηκε στο 0,8% πέρυσι σε σύγκριση με 3,4%. Ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα «ανέβει» φέτος εν μέσω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αλλά δεν χρειάζονται πολλά για να έχουμε επίσης αρνητικό αντίκτυπο σε αυτό εάν κλείσουμε την Ερυθρά Θάλασσα. Το γεγονός ότι ακόμη και το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ για εβδομάδες θα έχει επίσης πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό έχει αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου και στις μεγάλες χώρες εισαγωγής πετρελαίου όπως, για παράδειγμα, η Ινδία, όπου μια αύξηση 10-20 δολαρίων στις τιμές του πετρελαίου θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία», είπε.

«Ελπίζω λοιπόν ότι αυτό δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω και ότι η ναυτιλία μπορεί να ξανασυνέλθει στην Ερυθρά Θάλασσα σε λίγες μέρες», είπε.

Αισιόδοξος για την οικονομία της Ινδίας

Σχετικά με την ινδική οικονομία, ο Brende εξέφρασε αισιοδοξία και είπε ότι αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 8% φέτος. «Πιστεύουμε ότι την επόμενη δεκαετία, μπορούμε να μιλάμε για οικονομία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον τις επόμενες δύο δεκαετίες», είπε.

Επαινώντας την Ινδία για την ιστορία ανάπτυξής της, ο επικεφαλής του WEF είπε ότι η χώρα αναπτύσσεται στην ψηφιακή οικονομία δύο φορές πιο γρήγορα από την υπόλοιπη οικονομία.

«Η Ινδία ήταν στην πρώτη γραμμή λόγω της ψηφιακής οικονομίας και της εξαγωγής υπηρεσιών. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για την Ινδία. Αλλά, φυσικά, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν στην Ινδία. Μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αισθάνομαι ότι υπάρχει κατανόηση όλων αυτών των πραγμάτων στο Νέο Δελχί», είπε ο Brende.

Αναγνωρίζοντας το αυξανόμενο παγκόσμιο ανάστημα της Ινδίας, ο Brende ανέφερε μια περίπτωση όπου υπήρχε μια «μακριά λίστα αναμονής» Ινδών αξιωματούχων που περίμεναν να τον συναντήσουν σε έναν χώρο που χωρούσε μόνο «100 άτομα».

«Έχουμε πολλές ινδικές εταιρείες εδώ. Η Ινδία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ινδία. Είναι σαν μια συνάντηση στρατηγικής χώρας για την Ινδία, όπου θα διεξάγουν οι τρεις υπουργοί που είναι εδώ, και η Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας (RBI)», είπε.

«Νομίζω ότι μπορούμε να χωρέσουμε μόνο 100 από αυτούς στο δωμάτιο. Περιμένουν ακόμα και δεν μπορούν να μπουν μέσα και είναι αναστατωμένοι. Έτσι, είπα, ίσως χρειαστεί να ψάξουμε για μεγαλύτερο δωμάτιο», γέλασε.

Για την παγκόσμια οικονομία, ο Brende είπε ότι το WEF προέβλεψε οικονομική ανάπτυξη 2,9% φέτος, αλλά ήταν αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3% σύντομα.

«Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι πολλοί οικονομολόγοι περίμεναν ύφεση στις ΗΠΑ. Είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ. Δεν υπάρχει ύφεση. Είναι πιθανώς μια ήπια προσγείωση. Βλέπουμε την επιρροή να μειώνεται. Τα επιτόκια θα μειωθούν», είπε.