ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Αναμένεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2028

Ινδία
Associated Press

Η Ινδία έχει αρχίσει να γίνεται η μεγαλύτερη οικονομία στην Ασία, καθώς η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει επιβράδυνση, δήλωσε ο JC de Swaan, λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον

Η ινδική οικονομία κάνει μεγαλύτερα βήματα από ποτέ. Και οι αποδείξεις της οικονομικής αυτής προόδου, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, δεν προέρχονται από το Νέο Δελχί, αλλά από την Παγκόσμια Τράπεζα και την ασιατική αντίπαλο της Ινδίας, την Κίνα. Μεγάλοι παγκόσμιοι θεσμοί έχουν προβλέψει οικονομική ανάπτυξη άνω του 6%, ακόμη και όταν η Ινδία απολαμβάνει το ταχέως αυξανόμενο συνάλλαγμα. Η ινδική οικονομία είναι πιθανό να παραμείνει ανθεκτική παρά τα παγκόσμια προβλήματα.

Ο κόσμος οδεύει σε παγκόσμια ύφεση, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο, η Ινδία θα έχει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. «Στην Ινδία, η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει έως και 6,4% το 2024-2025», ανέφερε. Ο προτεινόμενος ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας είναι εντυπωσιακός σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 2,4% και την επιβράδυνση της Κίνας στο 4,4%.

Ακόμη και πριν από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε προβεί σε αναθεωρήσεις προς τα πάνω και αύξησε τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 στο 6,3%. «Η Ινδία έχει δυνατότητες για ακόμη υψηλότερη ανάπτυξη, με μεγαλύτερες συνεισφορές από την εργασία και το ανθρώπινο κεφάλαιο», ανέφερε. Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση, η επέκταση των πάγιων επενδύσεων, οι αυξανόμενες δαπάνες για τις δημόσιες υποδομές και η ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα είναι σημαντικοί παράγοντες που ευθύνονται για την ιστορία ανάπτυξης της Ινδίας.

Η Βοηθός Διευθύντρια του ΔΝΤ, Nada Choueiri, χαρακτήρισε την Ινδία «πρωταγωνιστή» χάρη στα οικονομικά της βήματα. «Αυτό που παρατηρούμε εδώ και αρκετό καιρό είναι ότι η Ινδία αναπτύσσεται με πολύ ισχυρό ρυθμό. Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες αναδυόμενες αγορές και συμβάλλει, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, πάνω από το 16% της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος», είπε. Υπήρξε θετική αντίδραση στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας από όλα τα τρίμηνα.

Σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί η πιο σπάνια από τις σπάνιες στιγμές, η Κίνα επαίνεσε την οικονομική πορεία της Ινδίας αποκαλώντας την μια μεταμορφωμένη, ισχυρότερη και πιο δυναμική χώρα. Στους κρατικούς Global Times, ο Zhang Jiadong, ο οποίος είναι διευθυντής του Κέντρου Μελετών Νότιας Ασίας στο Πανεπιστήμιο Fudan, έγραψε: «Η Ινδία έχει επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική διακυβέρνηση και η στρατηγική της για τη μεγάλη δύναμη έχει μετακινηθεί από το όνειρο στην πραγματικότητα».

Τα σχόλια του Jiadong είναι σημαντικά αφού εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης που χαρακτήριζονται ως υπέρ του CCP. «Με την ταχεία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της, η Ινδία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη στρατηγική αυτοπεποίθηση και πιο προ-ορατική στη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας «αφήγησης Bharat», πρόσθεσε.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατακλύζονται από την ιστορία ανάπτυξης της Ινδίας. Επικαλούνται την κατασκευή υποδομών, τις θετικές χρηματιστηριακές αγορές, τις επενδύσεις στον πράσινο τομέα και τις δραστηριότητες εξερεύνησης του διαστήματος, καθώς επικροτούν την Ινδία. Ο John Kemp, αναλυτής αγοράς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δήλωσε ότι «για διαρθρωτικούς λόγους, η Ινδία είναι πιθανό να παραμείνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο για μεγάλο μέρος των επόμενων 10-20 ετών».

Το ίδιο και οι αναλυτές και οι διεθνείς ειδικοί. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell Eswar Prasad είπε ότι «η ινδική οικονομία είναι αναμφισβήτητα έτοιμη για μεγαλείο, με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια να ανοίγουν τελικά το δρόμο για σταθερή ανάπτυξη». Ο όμιλος UBS με έδρα την Ελβετία δήλωσε ότι η Ινδία θα επωφεληθεί από την υιοθέτηση της ψηφιοποίησης, τις αυξημένες εξαγωγές υπηρεσιών και την ώθηση της παραγωγής, καθώς παρουσιάζει μια αισιόδοξη εικόνα για αυτήν τη δεκαετία. «Αναμένουμε ότι η Ινδία θα διατηρήσει μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη 6,5% ετησίως από το FY26 έως το FY30 όταν δει το ΑΕΠ να αγγίζει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της UBS India Tanvee Gupta-Jain.

Η Ινδία έχει αρχίσει να γίνεται η μεγαλύτερη οικονομία στην Ασία, καθώς η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει επιβράδυνση, δήλωσε ο JC de Swaan, λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. «Η σκυτάλη της οικονομικής μεταρρύθμισης μεταξύ των τριών μεγαλύτερων ασιατικών οικονομιών πέρασε στην Ινδία… Η Ινδία έχει έναν ελκυστικό διάδρομο με τον νεαρό και αυξανόμενο πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο γηράσκων πληθυσμός της Κίνας έχει αρχίσει να μειώνεται», είπε.

Η Ινδία αναμένεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2028, καθώς θα αγγίξει το όριο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα πρόκειται να διατηρήσει υψηλή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Το μερίδιο της Ινδίας στην παγκόσμια ανάπτυξη πρόκειται να αυξηθεί στο 18% στο εγγύς μέλλον. Κορυφαίοι οικονομολόγοι των Ηνωμένων Εθνών, η Goldman Sachs πιστεύουν ότι η Ινδία έχει ξεκινήσει το ταξίδι της για να γίνει μια οικονομική υπερδύναμη.