ΚΟΣΜΟΣ

Μέριλιν Μονρόε: Σώθηκε από κατάρρευση το σπίτι όπου είχε αφήσει την τελευταία της πνοή

Μέριλιν Μονρόε: Σώθηκε από κατάρρευση το σπίτι όπου είχε αφήσει την τελευταία της πνοή

Η Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Λος Άντζελες ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της ιδιοκτησίας όπου έζησε και πέθανε η Μέριλιν Μονρόε ως ιστορικό πολιτιστικό μνημείο

Το σπίτι όπου έζησε για λίγο και πέθανε η Μέριλιν Μονρόε δεν κινδυνεύει από κατεδάφιση στο άμεσο μέλλον μετά από μια ακρόαση στην οποία η Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Λος Άντζελες αποφάσισε ομόφωνα να κηρυχθεί ιστορικό πολιτιστικό μνημείο.

Η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα για να ορίσει το σπίτι της σταρ, που βρίσκεται στο 12305 W. 5th Helena Drive, ιστορική ιδιοκτησία, με τους ειδήμονες να σημειώνουν ότι αν και η ηθοποιός έζησε στο ακίνητο μόνο για λίγους μήνες, ήταν το μοναδικό σπίτι που αγόρασε ποτέ για τον εαυτό της. Είναι επίσης το σπίτι όπου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 36 ετών το 1962. Το μέλλον του σπιτιού ωστόσο δεν είναι απολύτως εξασφαλισμένο.

Στο Λος Άντζελες, ο χαρακτηρισμός ως Ιστορικό-Πολιτιστικό Μνημείο «δεν εγγυάται ότι το ακίνητο δεν μπορεί να κατεδαφιστεί», σύμφωνα με την πόλη, αλλά επιτρέπει στην Επιτροπή να καθυστερήσει την κατεδάφιση για 180 ημέρες, ενώ μεσολαβούν άλλες διαδικασίες για την πιθανή σωτηρία του. Το επόμενο βήμα για τη διάσωσή του είναι η εξέταση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Χρήσης του Λος Άντζελες και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Άντζελες.

Ο χαρακτηρισμός του ως ιστορικός χώρος δεν αποκλείει επίσης την ιδέα ότι το σπίτι θα μπορούσε κάποια στιγμή να μεταφερθεί σε μια πιο κεντρική τοποθεσία - πιο εύκολα ορατή από το κοινό από τη σημερινή γειτονιά στην οποία βρίσκεται. Ωστόσο, η μετεγκατάσταση θα ήταν μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία και παραμένει ασαφές εάν το σπίτι θα μπορούσε να μεταφερθεί.

Το ακίνητο αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο καταστροφής αφού το Υπουργείο Δόμησης και Ασφάλειας εξέδωσε άδεια κατεδάφισης στον σημερινό ιδιοκτήτη του, το καταπίστευμα Glory of the Snow Trust, στις 5 Σεπτεμβρίου. Μέρες μετά την απόφασή, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε ομόφωνα την προσωρινή αναστολή της εν λόγω άδειας εν μέσω δημόσιας κατακραυγής.

Η Glory of the Snow LLC αγόρασε το σπίτι το 2017 για 7,25 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Real Deal, πριν το ομώνυμο καταπίστευμα το αγοράσει για 8,35 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2023. Μετά από λιγότερο από δύο μήνες, ωστόσο, κατέθεσαν αίτηση για να το γκρεμίσουν . Το Γραφείο Ιστορικών Πόρων του Λος Άντζελες πραγματοποίησε διάφορες αξιολογήσεις στις εβδομάδες που ακολούθησαν με στόχο τη μόνιμη προστασία του.

Ο Scott Fortner, ιστορικός, συλλέκτης και οικοδεσπότης του podcast All Things Marilyn, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του σπιτιού ως μέρος της oμάδας Monroe Preservation Group, η οποία όπως λέει «εργάστηκε ακούραστα για μήνες ερευνώντας και τεκμηριώνοντας την ιστορία της Mέριλιν»

Η ομάδα έχει βρει ιστορική σημασία στο σπίτι πολύ πριν το αγοράσει ο θρύλος του Χόλιγουντ. «Οι προσπάθειες και η έρευνά μας, που κοινοποιήθηκαν στο σημερινό αποφασιστικό σώμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διάσημος ιστορικός αρχιτέκτονας του Λος Άντζελες, Χάρμπιν Χάντερ, όχι μόνο ζούσε στο σπίτι, αλλά πιθανότατα και το σχεδίασε». Τα στοιχεία βρίσκονται στα περίφημα πλακάκια στην εξώπορτα του σπιτιού, τα οποία έγραφαν «Cursum Perficio», το σύνθημα που μεταφράζεται σε «Θα επιμείνω».

Η Moνρόε αγόρασε την κατοικία των 2.624 τ.μ. για 77.500 δολάρια, λίγο μετά τον χωρισμό με τον πρώην σύζυγό της, θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, τον Φεβρουάριο του 1962. Το σπίτι χτίστηκε το 1929 και διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, οροφές με ξύλινα δοκάρια, μια αυλή με γρασίδι, κήπους, μια πισίνα και πολλά άλλα. Μια παρουσίαση που παραδόθηκε πριν από την ψηφοφορία εξήγησε πώς, στο σύντομο χρονικό διάστημα που ζούσε εκεί, η Monroe ξόδεψε περίπου 51.000 δολάρια για την ανακαίνισή του. (περί τις 500.000 δολάρια σήμερα)

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Life λίγο πριν από το θάνατό της, η Μέριλιν περιέγραψε το ακίνητο -συγκεκριμένα ένα διαμέρισμα που συνδέεται με το γκαράζ της- ως «ένα μέρος για κάθε φίλο μου που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα». Στη συνέχεια, η ηθοποιός σκέφτηκε, «ίσως θέλουν να ζήσουν εδώ όπου δεν θα ενοχλούνται μέχρι να φτιάξουν τα πράγματα για αυτούς».

Λίγο μετά, η ηθοποιός πέθανε στο σπίτι τον Αύγουστο του 1962. Την εντόπισε η οικονόμος της, Eunice Murray, αφού παρατήρησε ότι το φως της κρεβατοκάμαρας ήταν αναμμένο τις πρώτες πρωινές ώρες. Η τοξικολογική έκθεση του ιατροδικαστή κατέγραψε επίσημα την αιτία θανάτου της ως οξεία δηλητηρίαση από βαρβιτουρικά, καθώς φέρεται να κατάπιε μια θανατηφόρα ποσότητα χαπιών που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του άγχους, και ένα ηρεμιστικό που ονομάζεται chloral hydrate. Ο θάνατός της προήλθε επίσημα από υπερβολική δόση και θεωρήθηκε «πιθανή αυτοκτονία».