ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Ένας νεκρός από την καταιγίδα Ίσα στο Εδιμβούργο

Σκωτία: Ένας νεκρός από την καταιγίδα Ίσα στο Εδιμβούργο
Getty Images

Η καταιγίδα Ίσα είναι η ένατη από τον Σεπτέμβριο και έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε Σκωτία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Ίσα στη Σκωτία, την ώρα που χιλιάδες σπίτια παρέμειναν στο σκοτάδι για αρκετές ώρες στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αστυνομία της Σκωτίας νωρίτερα έκανε έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες μετά τον θάνατο ενός 84χρονου οδηγού το βράδυ της Κυριακής, μετά την πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε πεσμένο δέντρο στο Εδιμβούργο.

Στην Ιρλανδία, περισσότερα από 235.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου, ESB, την οποία επικαλείται η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση RTE.

Getty Images

Getty Images

Ένας υπεύθυνος του δικτύου ηλεκτροδότησης εξήγησε στην κρατική τηλεόραση πως η αποκατάσταση αναμένεται εντός της ημέρας, ωστόσο για ορισμένους πελάτες μπορεί να διαρκέσει ακόμα και αρκετές ημέρες.

Getty Images

Σύμφωνα με την RTE, περίπου 150 πτήσεις, που αντιστοιχεί στο 25% της κίνησης, ακυρώθηκαν χθες Κυριακή στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, αλλά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, 45.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου.

Δέντρα με εντυπωσιακά ελικοειδή κλαδιά που βρίσκονται στον δρόμο Dark Hedges και έγιναν διάσημα από τη σειρά "Game of Thrones", υπέστησαν επίσης ζημιές και τρία τέτοια δέντρα καταστράφηκαν από την καταιγίδα, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο του ιστότοπου.

Getty Images
Getty Images

Σε όλη τη Βρετανία, περισσότεροι από 30.000 πελάτες είναι χωρίς ρεύμα, κυρίως στον βορρά, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο BBC ο Λόρενς Σλέιντ, γενικός διευθυντής της Energy Network. «Μία από τις ανησυχητικές πτυχές αυτής της καταιγίδας είναι ότι έπληξε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα», προκάλεσε δυσκολίες στην αποστολή τεχνικών σε ολόκληρη τη Βρετανία για να εκτελέσουν τις εργασίες, είπε.

Κόκκινος συναγερμός για ισχυρούς ανέμους εκδόθηκε τη νύχτα στη Σκωτία, όπου σήμερα το πρωί τα τρένα ήταν ακινητοποιημένα λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές, ενώ δεκάδες είναι τα σχολεία που έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, άνεμοι που κινούνταν με ταχύτητα έως και 160 km/h καταγράφηκαν στη βορειοανατολική Αγγλία.

Η Ίσα είναι η ένατη ονομαζόμενη καταιγίδα από τον Σεπτέμβριο, ενώ μετά το πέρασμά της, έρχεται η καταιγίδα Τζοσλίν, που αναμένεται να φέρει μαζί της νέες βροχές και ισχυρούς ανέμους στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.