ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: «Όμηροι, κούκλες του σεξ σε τούνελ της Χαμάς» - Μαρτυρίες-σοκ για βιασμούς και εγκυμοσύνες

Γάζα: «Όμηροι, κούκλες του σεξ σε τούνελ της Χαμάς» - Μαρτυρίες-σοκ για βιασμούς και εγκυμοσύνες

Σοκάρουν μαρτυρίες Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς που απελευθερώθηκαν. Κάνουν λόγο για βιασμούς και γυναίκες-υποχείρια στις ορέξεις των μελών της Χαμάς, ενώ οι πιθανές εγκυμοσύνες είναι ένα σενάριο που καλούνται να διαχειριστούν οι αρχές στο Ισραήλ αναφέρουν τα τοπικά Μέσα.

Κάθε Ισραηλινή όμηρος που έχει πέσει θύμα βιασμού και έμεινε έγκυος από τους απαγωγείς της Χαμάς στη Γάζα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κρατήσει το μωρό ή θα διακόψει την εγκυμοσύνη μετά την απελευθέρωση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Αξιωματούχοι των Υπουργείων Υγείας και Πρόνοιας του Ισραήλ καταρτίζουν λεπτομερή σχέδια για την αντιμετώπιση της πιθανότητας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε γυναίκες που απήχθησαν μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ανέφερε το τοπικό ειδησεογραφικό μέσο Walla!.

Στο Ισραήλ, μια επιτροπή τερματισμού εγκυμοσύνης συνήθως καθορίζει εάν θα χορηγήσει αίτημα άμβλωσης, αλλά οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρακάμψουν αυτό το βήμα για να μειώσουν τη γραφειοκρατία στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης πρώην αιχμαλώτων.

Περισσότεροι από 130 Ισραηλινοί παραμένουν στα χέρια της Χαμάς μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, ανάμεσά τους νεαρές γυναίκες και έφηβα κορίτσια, με τις προκαταρκτικές πληροφορίες να υποδηλώνουν ότι ορισμένες από αυτές έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, τόσο κατά την αρχική επίθεση, όπως φαίνεται σε φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο- όσο και κατά την αιχμαλωσία.

Σχέδιο δράσης για τις πιθανές εγκυμοσύνες

Οι πολιτικές αρχές, με τη βοήθεια των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, δημιουργούν ένα πρόγραμμα που θα συντονίζει όλους τους διαθέσιμους πόρους για τη θεραπεία των σεξουαλικά κακοποιημένων ομήρων - συμπεριλαμβανομένων γυναικών σε διαφορετικά στάδια εγκυμοσύνης - που θα λάβουν ιατρική και ψυχολογική βοήθεια.

Το νοσοκομείο Wolfson στην πόλη Χολόν έχει ήδη προετοιμάσει υποδομές και έχει εκπονήσει πρωτόκολλα για την υποδοχή των απελευθερωμένων αιχμαλώτων. Στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου, το ιατρικό προσωπικό θα εξετάσει κάθε ασθενή για τραυματισμούς και, εάν διαπιστωθεί ότι είναι έγκυος, θα αξιολογήσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Στο δεύτερο στάδιο, θα προσφερθεί βοήθεια σε πρώην ομήρους της Χαμάς για την αντιμετώπιση του τραύματός τους. Σε εκείνο το σημείο, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα διακόψουν την εγκυμοσύνη τους, εάν πρέπει να τη συνεχίσουν με τρόπο ασφαλή για τη μητέρα, ή αν θα την ολοκληρώσουν. Οι γυναίκες που αποφασίζουν να κρατήσουν τα μωρά τους θα λάβουν οικονομική, νομική και ψυχική υποστήριξη από την κυβέρνηση, ανέφερε η εφημερίδα.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ισραηλινό κοινοβούλιο την Τρίτη, ο 49χρονος Τσεν Άλμογκ Γκολντστάιν, ο οποίος απελευθερώθηκε μετά από 50 και πλέον ημέρες στη Γάζα, αποκάλυψε ότι ορισμένες από τις νεότερες γυναίκες ομήρους έχουν σταματήσει να έχουν έμμηνο ρύση. «Υπάρχουν κορίτσια που δεν έχουν περίοδο για πολύ καιρό. Ίσως όλοι πρέπει να προσευχόμαστε ώστε το σώμα τους να τους προστατεύσει και να μην μείνουν έγκυες από βιασμό», είπε.

Πιέζοντας τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους ξένους ηγέτες να δράσουν γρήγορα για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, συγγενείς των γυναικών αιχμαλώτων τόνισαν ότι όσο περισσότερο παραμένουν στην αιχμαλωσία τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μείνουν έγκυες. Το κύριο μέλημα είναι ότι αν παραμείνουν αιχμάλωτες για μερικούς ακόμη μήνες, θα είναι πολύ αργά για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

«Δεν είμαι σίγουρος πώς θα τα βγάλουν πέρα, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για αυτήν την τρομερή θεωρητική πιθανότητα να συλλάβει ή να μεγαλώσει ένα τέτοιο παιδί μια γυναίκα. Επομένως, πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την θηριωδία, να μην επιτρέψουμε στους αιχμαλώτους να χαθούν εκεί, να τους φέρουμε πίσω και να τους παρέχουμε φροντίδα», είπε πρόσφατα στο Ισραήλ ο καθηγητής Tαλ Μπιρόν-Σεντάλ, πρόεδρος μαιευτικής και γυναικολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Meir στο Kφαρ Σαμπά στην εφημερίδα Maariv.

«Τις έχουν σαν κούκλες του σεξ»

Οι τρομακτικές πληροφορίες που μοιράζονται πρώην όμηροι δημιουργούν φόβους ότι η σεξουαλική βία στις σήραγγες της Γάζας, όπου πιστεύεται ότι φυλάσσονται οι Ισραηλινοί, είναι ανεξέλεγκτη. Η πρώην αιχμάλωτη Aβίβα Σίγκελ είπε πρόσφατα στους ισραηλινούς νομοθέτες ότι είδε μέλη της τρομοκρατικής ομάδας να φέρνουν σε γυναίκες αιχμάλωτες «ακατάλληλα ρούχα» και να τους φέρονται σαν κούκλες του σεξ.

«Το είδα με τα μάτια μου», είπε η πρώην όμηρος, η οποία απήχθη από το κιμπούτς Kfar Aza με τον σύζυγό της Kιθ στις 7 Οκτωβρίου και αφέθηκε ελεύθερη κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στο τέλος Νοεμβρίου. «Ένιωθα σαν κόρες μου τα κορίτσια στην αιχμαλωσία. Οι τρομοκράτες έφερναν ακατάλληλα ρούχα, ρούχα για κούκλες και μετέτρεπαν τα κορίτσια σε κούκλες τους. Μαριονέτες με τις οποίες μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις», είπε σε μια συνεδρίαση της νεοσύστατης κοινοβουλευτικής ομάδας της Κνεσέτ για τα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

H Αβιβα Σίγκελ

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω, είναι πολύ δύσκολο. Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες και είμαι ακόμα εκεί. Το σώμα μου είναι εκεί. Τα αγόρια υφίστανται επίσης κακοποίηση, αυτό που περνούν τα κορίτσια. Είναι επίσης μαριονέτες...».

Ο Έλι Αλμπάγκ ο πατέρας της 18χρονης Λίρι, την οποία άρπαξαν τα μέλη της Χαμάς από το κρεβάτι της στις 7 Οκτωβρίου και απο τότε δεν έχει δει ή ακούσει νέα της εδώ και περισσότερες από 50 ημέρες, είπε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα ότι όταν ρώτησε μία αιχμάλωτη που απελευθερώθηκε αν βιάζονταν γυναίκες, γύρισε αλλού το βλέμμα της.

«Ήταν σιωπηλή, αλλά κούνησε το πρόσωπό της και κατάλαβα ότι κάτι συνέβη εκεί», θυμάται. «Η όμηρος είδε κάτι, αλλά δεν ήθελε να μου το πει». «Γνωρίζουμε ότι μερικά από τα κορίτσια –είναι πολύ δύσκολο να το πω αυτό– [οι τρομοκράτες] τους επιτέθηκαν, σεξουαλικά, και ανησυχούμε», πρόσθεσε ο συντετριμμένος πατέρας.