Βασιλιάς Κάρολος: Ο «φύλακας άγγελος» του, ο καρκίνος, η προφητεία και η τελευταία του επιθυμία
«Μουδιασμένη» είναι η κοινή γνώμη αφότου ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου, ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο.
Πηγή: AP
ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Ο «φύλακας άγγελός» του, ο καρκίνος, η προφητεία και η τελευταία του επιθυμία

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου, μετά την ανακοίνωση του Παλατιού ότι διαγνώστηκε με καρκίνο - Ποιος είναι ο «φύλακας άγγελος» του βασιλιά - Πώς πάνε οι σχέσεις Χάρι-Ουίλιαμ-Καρόλου - Ποια είναι η προφητεία του Νοστράδαμου που βγήκε αληθινή

Ανησυχία έχει σκορπίσει στη Βρετανία η ανακοίνωση ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο. Η ανακοίνωση αυτή ξύπνησε μνήμες από το 1952, τότε που ο παππούς του βασιλιά Καρόλου, πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 56 χρονών. Οι πολίτες δεν γνώριζαν για την υγεία του και το παλάτι κράτησε την ασθένειά του επτασφράγιστο μυστικό, κάτι που ο Κάρολος επέλεξε να μην κάνει.

Η ημέρα που ο βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να «σπάσει» το βασιλικό πρωτόκολλο και ανακοίνωσε τη διάγνωσή του με καρκίνο δεν ήταν τυχαία αφού επέλεξε να το κάνει παραμονή της επετείου του θανάτου του παππού του. Σύμφωνα με πληροφορίες της Mirror, η βασίλισσα Καμίλα είναι εκείνη που παρότρυνε τον Κάρολο να «σπάσει» τη βασιλική παράδοση και να ανακοινώσει πως διαγνώστηκε με καρκίνο.

Λίγες ώρες μετά, σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έκαναν γνωστή την είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο, την ίδια ημέρα που ο βασιλιάς ξεκίνησε τη θεραπεία. Μέχρι πρότινος, ήταν κάτι σαν παράδοση, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να κρατούν τα ιατρικά προβλήματά τους τους κρυφά, στο όνομα της ιδιωτικότητας.

Η ανακοίνωση του Παλατιού.

Όταν όμως είδαν ότι μιλώντας δημόσια για τον προστάτη, ο βασιλιάς Κάρολος ενθάρρυνε χιλιάδες άνδρες να υποβληθούν σε σχετικές εξετάσεις, η βασίλισσα Καμίλα εικάζεται ότι ενθάρρυνε τον σύζυγό της να κάνει το ίδιο, όταν έμαθε για τον καρκίνο.

«Είμαι σίγουρη ότι η Καμίλα θα ενθάρρυνε τον βασιλιά να σπάσει τη βασιλική παράδοση και να μιλήσει ανοιχτά για τη διάγνωσή του. Είναι ένα πολύ ευθύ άτομο. Είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της», δήλωσε στη Mirror πρώην βασιλική ανταποκρίτρια του BBC, Τζένι Μποντ.

«Για ένα ζευγάρι στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του '70, μια είδηση όπως αυτή είναι μια έντονη και ανεπιθύμητη υπενθύμιση της ανθρώπινης θνησιμότητας. Αλλά και οι δύο έχουν να κάνουν μια μεγάλη δουλειά και περιορισμένα χρόνια για να την κάνουν. Και έτσι μπορεί κάλλιστα να το δουν αυτό ως μια ευλογία. Εντοπίστηκε ένας καρκίνος, αντιμετωπίζεται και η προσδοκία είναι ότι ο βασιλιάς θα επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντά του το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του Kαρόλου μετά το χειρουργείο

Την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ο βασιλιάς Κάρολος έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μαζί με την Καμίλα. Το ζευγάρι επέλεξε να περάσει την Κυριακή του στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, όπου γινόταν η καθιερωμένη λειτουργία.

Ο βασιλιάς φαινόταν να έχει πολύ καλή διάθεση και να περπατάει μαζί με τη σύζυγό του φορώντας το παλτό του και κρατώντας μια ομπρέλα. Η βασίλισσα Καμίλα επέλεξε να φορέσει ένα καπέλο με ένα γαλάζιο κασκόλ και ένα σκούρο παλτό.

Ο Κάρολος χαιρετούσε τον κόσμο που τον έβλεπε να περπατάει.

«Ήρθα με την ευκαιρία σήμερα να τον δούμε. Μοιάζει σαν να έχει επιστρέψει στον παλιό του εαυτό και είναι υπέροχο να τον βλέπεις. Σίγουρα φαίνεται ότι είναι καλύτερα», είπε ένας πολίτης στη Daily Mail.

«Είναι υπέροχο που πήγε στην εκκλησία. Δεν είναι νέος, αλλά δείχνει ότι είναι σε φόρμα», ανέφερε ένας ακόμα.

Η πρώην βασιλική ανταποκρίτρια του BBC, Τζένι Μποντ δήλωσε πως η βασίλισσα Καμίλα αποτελεί ένα «ανεκτίμητο όπλο για τον Κάρολο, καθώς αντιμετωπίζει το αναμφισβήτητο σοκ της διάγνωσής του με καρκίνο. Έχει το πιο φωτεινό ταπεραμέντο και η προεπιλεγμένη λειτουργία της είναι να είναι αισιόδοξη και χαρούμενη. Για έναν άνθρωπο που είχε πάντα μια μικρή τάση να μελαγχολεί, αυτή η στάση θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο δρόμο της ανάρρωσής του.

«Μην με παρεξηγήσετε, η βασίλισσα φυσικά, θα έχει σοκαριστεί και θα έχει ανησυχήσει αφάνταστα που ο άνδρας που λατρεύει ταλαιπωρείται από ένα διπλό πρόβλημα υγείας. Αλλά η θετική της στάση απέναντι στη ζωή γενικά θα βοηθήσει αναμφίβολα τον βασιλιά καθώς θα συνεχίζει τη θεραπεία του», σημείωσε.

«Η Καμίλα είναι σκληρή και είχε το σθένος να ανοίξει ένα αντικαρκινικό κέντρο μόλις πριν από λίγες ημέρες - μία από τις βασιλικές υποχρεώσεις που είχε προγραμματίσει εκ των προτέρων - ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι ο σύζυγός της είχε μόλις διαγνωστεί με την ασθένεια. Καθώς δε, ανέλαβε τον βασιλικό φόρτο εργασίας τις τελευταίες ημέρες με τον βασιλιά, τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας να είναι όλοι εκτός δράσης- πρέπει να είχε την υποβόσκουσα ανησυχία ότι ο σύζυγός της θα αντιμετώπιζε κάτι νέο. Ήταν γενναία, αλλά δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι έσπασε υπό συνθήκες πίεσης», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποτε η βασίλισσα Καμίλα θεωρούνταν εντελώς ακατάλληλη για τον Κάρολο καθώς και οι δύο είχαν παντρευτεί άλλους ανθρώπους και διατηρούσαν εξωσυζυγική σχέση. Τώρα αποδεικνύεται ότι η Καμίλα είναι ακριβώς η γυναίκα που χρειάζεται η βασιλική οικογένεια αυτή τη στιγμή.

«Ο βασιλιάς Κάρολος τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά κάτω από αυτές τις συνθήκες και έχει χαρεί από τα μηνύματα υποστήριξης», ανέφερε η βασίλισσα Καμίλα σε μια πρώτη δήλωση μετά την αποκάλυψη της διάγνωσης του καρκίνου του Καρόλου.

Ποιος είναι ο «φύλακας άγγελος» του βασιλιά Καρόλου

Μεγάλο ντόρο είχε προκαλέσει η επιλογή του βασιλιά να διορίσει ως επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των βρετανικών Ανακτόρων, τον Δρ. Μάικλ Ντίξον, έναν ένθερμο υποστηρικτή της ομοιοπαθητικής και ειδικό στις θεραπείες με βότανα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Sunday Time» αναφέρει ότι ο γιατρός συνταγογραφεί το επιμήδιο ή αλλιώς «ζιζάνιο κατσίκας» για τη στυτική δυσλειτουργία και το αρπαγόφυτο ή «νύχι του διαβόλου» για όσους υποφέρουν από πόνο στους ώμους.

Το «νύχι του διαβόλου» είναι ένα πολυετές φυτό, το οποίο ενδημεί στην αφρικανική ήπειρο και για πολλούς είναι ένα αρκετά σημαντικό φαρμακευτικό βότανο. Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε μόλις τον 20ό αιώνα κυρίως για κάποιες εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και ως διουρητικό ή ηρεμιστικό.

Το «ζιζάνιο κατσίκας» από την άλλη είναι ένα ανθοφόρο φυτό το οποίο θεωρείται αφροδισιακό και ως τέτοιο χρησιμοποιείται από την ομοιοπαθητική.

Το 2023 γιατροί και επιστήμονες μιλώντας στον Guardian περιέγραφαν τον διορισμό του Ντίξον στο Παλάτι ως «ανησυχητικό και ακατάλληλο», με την κριτική να είναι τόσο έντονη που το Παλάτι υποχρεώθηκε κάπως να τοποθετηθεί επί του θέματος και να δικαιολογήσει την απόφαση του βασιλιά.

«Ο Δρ. Ντίξον δεν πιστεύει ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Αλλά η θέση του είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές θεραπείες υπό τον όρο ότι είναι ασφαλείς, κατάλληλες και βασισμένες σε στοιχεία».

Ο βασιλιάς Κάρολος είναι υπέρμαχος της εναλλακτικής ιατρικής, γι' αυτό επέλεξε τον συγκεκριμένο γιατρό. Μάλιστα υποστήριξε δημοσίως ότι η καθημερινή λήψη λίτρων χυμών φρούτων μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική και αποτελεσματική θεραπεία κατά του καρκίνου.

Ο Δρ. Μάικλ Ντίξον σπούδασε Φιλοσοφία και Ψυχολογία στην Οξφόρδη και στη συνέχεια Ιατρική στο Guy’s Hospital του Λονδίνου. Από το 1984 εργάστηκε ως οικογενειακός γιατρός στο Ντέβον, συμμετέχοντας και σε ερευνητικές ομάδες και ιατρικές επιτροπές.

Είναι παντρεμένος, έχει τρία παιδιά και όταν δεν ασχολείται με βότανα και άλλες εναλλακτικές θεραπείες, επιδίδεται στις άλλες αγαπημένες του ασχολίες, το ψάρεμα και την κηπουρική.

Ο προκάτοχος του Ντίξον στο Μπάκιγχαμ ήταν ο γαστρεντερολόγος καθηγητής Σερ Χιου Τόμας από το νοσοκομείο Σεν Μέρι του Λονδίνου, ο οποίος ήταν προσωπικός γιατρός της Βασίλισσας Ελισάβετ, του συζύγου της Φιλίππου αλλά και του ίδιου του Καρόλου.

Συγκινεί ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για τον Βασιλιά Κάρολο

Την περασμένη εβδομάδα, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου εμφανίστηκε σε ένα εορταστικό δείπνο για την υποστήριξη της Φιλανθρωπικής οργάνωσης Air Ambulance του Λονδίνου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mailο πρωτότοκος γιος του Βρετανού μονάρχη ανέφερε στους παρευρισκόμενους ότι «εκτιμά πραγματικά την καλοσύνη όλων».

Η ημέρα ήταν κουραστική για τον Πρίγκιπα καθώς το πρωί απένειμε περισσότερες από 50 τιμές εκ μέρους του Βασιλιά.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος εθεάθη σήμερα στο αεροδρόμιο του Χίθροου, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, δεν έμεινε παρά λίγο παραπάνω από μία ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να επισκεφθεί τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο και χωρίς να συναντήσει τον αδελφό του Ουίλιαμ.

Ο δούκας του Σάσεξ αφίχθη χθες αεροπορικώς από την Καλιφόρνια, όπου ζει με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ και τα δύο παιδιά τους, την επομένη της ανακοίνωσης του παλατιού για τον καρκίνο του Καρόλου.

Αμέσως μετέβη, με αστυνομική συνοδεία, στο Κλάρενς Χάουζ, την κατοικία στο Λονδίνο του Βρετανού μονάρχη, όπου πατέρας και γιος είχαν μια σύντομη συνάντηση, διάρκειας μικρότερης της μίας ώρας, προτού ο βασιλιάς, μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα, αποχωρήσουν από το Λονδίνο για να μεταβούν στη βασιλική κατοικία στο Σάντρινγκχαμ, στην ανατολική Αγγλία.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τον Χάρι χαμογελαστό και ήρεμο σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Χίθροου, απ’ όπου αναμένεται να πάρει το αεροπλάνο για τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.

Η επιστροφή του τροφοδότησε ερωτήματα και εικασίες σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφιλίωση, ή τουλάχιστον μία συνάντηση, με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ουίλιαμ, με τον οποίο οι σχέσεις έχουν διακοπεί μετά τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες λεκτικές επιθέσεις του Χάρι σε βάρος του και σε βάρος της βασιλικής οικογένειας.

Όμως, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, στις λίγο παραπάνω από 24 ώρες που πέρασε στο Λονδίνο, ο Χάρι δεν συναντήθηκε με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου ούτε με τη σύζυγό του Κέιτ.

Σήμερα το πρωί, ο πρίγκιπας της Ουαλίας απένειμε τιμητικούς τίτλους στο κάστρο του Ουίνδσορ, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του εδώ και τρεις εβδομάδες. Το βράδυ αναμένεται να παραστεί σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά στο Λονδίνο.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας αναρρώνει στο Ουίνδσορ, μετά τη νοσηλεία της, για περίπου 10 ημέρες, για μια επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Η τελευταία κοινή δημόσια εμφάνιση των δύο πριγκίπων, που είχαν δεθεί μετά τον θάνατο της μητέρας του Νταϊάνα το 1997, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022 στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Όπως έκανε κατά την επίσκεψή του για την ενθρόνιση του Καρόλου τον Μάιο, ο πρίγκιπας Χάρι ήρθε μονάχος, χωρίς τη σύζυγό του Μέγκαν και τα παιδιά τους Άρτσι και Λίλιμπετ.

Η προφητεία του Νοστράδαμου που βγήκε αληθινή

Μετά την είδηση ότι ο Πρίγκιπας Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας άρχισαν να «ψάχνονται». Όπως αναφέρει η Marca, ο Michel de Notre-Dame, πιο γνωστός ως Νοστράδαμος, δημοσίευσε το βιβλίο του «Les Prophéties (Οι Προφητείες)» σε τρία μέρη, το 1555, το 1557 και το 1568. Πρόκειται για μια συλλογή από 942 ποιητικά τετράστιχα που υποτίθεται ότι προβλέπουν μελλοντικά γεγονότα. Ένα από αυτά φαίνεται να αφορά στον οίκο των Ουίνδσορ.

Ο συγγραφέας Μάριο Ρέντινγκ αποκάλυψε ότι ο Νοστράδαμος είχε προβλέψει με ακρίβεια το έτος και την ηλικία που θα πέθαινε η βασίλισσα Ελισάβετ και ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα παραιτηθεί από τον θρόνο του λίγο μετά την έναρξη της βασιλείας του.

Σύμφωνα με την mirror.co.uk, σε βιβλίο του αναφέρει ότι ο Νοστράδαμος είχε προβλέψει πως ο Κάρολος θα βασιλέψει λίγο και θα αναγκαστεί να παραιτηθεί από τον θρόνο για δύο λόγους.

Πρώτον, η Κοινοπολιτεία θα φτάσει ένα βήμα πριν διαλυθεί, καθώς τα μόνα μέλη της θα είναι οι κτήσεις στα βρετανικά νησιά και δεύτερον θα του ασκηθούν πιέσεις λόγω ηλικίας. Έτσι, θα παραιτηθεί από τον θρόνο και θα ορίσει νέο διάδοχο.

Ποιον; Έναν άνδρα «που δεν περίμενε ποτέ να γίνει βασιλιάς». Αυτό έχει οδηγήσει στον ισχυρισμό – βόμβα ότι μπορεί να αναφέρεται στον πρίγκιπα Χάρι.

«Το προοίμιο είναι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ II θα πεθάνει το 2022, σε ηλικία περίπου ενενήντα έξι ετών, πέντε χρόνια πριν από τη θητεία της μητέρας της. Ο πρίγκιπας Κάρολος θα είναι εβδομήντα τεσσάρων ετών το 2022, όταν θα αναλάβει τον θρόνο, αλλά η δυσαρέσκεια που έχει εναντίον του ένα συγκεκριμένο ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού, μετά το διαζύγιό του με την Νταϊάνα, την πριγκίπισσα της Ουαλίας, εξακολουθούν να υφίσταται», έχει γράψει ο Ρέντινγκ στο βιβλίο του.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ηλικία του βασιλιά Καρόλου, εικάζει ότι η πίεση τον αναγκάζει να παραιτηθεί υπέρ του πρίγκιπα Ουίλιαμ. Ωστόσο, σε μια δεύτερη εκδοχή, ο Ρέντινγκ λέει ότι ο Ουίλιαμ δεν θα μπορέσει να αναλάβει τον ρόλο του βασιλιά και «ο πρίγκιπας Χάρι, εκ των πραγμάτων, θα γίνει βασιλιάς στη θέση του».

Oι σχέσεις Χάρι-Ουίλιαμ-Καρόλου

Ο Χάρι και το παλάτι του Μπάκιγχαμ τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους. Ο πρώην πρίγκιπας έκανε ταξίδι αστραπή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι το ταξίδι της τελευταίας στιγμής του δούκα του Σάσεξ θα μπορούσε επιτέλους να φέρει πιο κοντά τον Χάρι, τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ, μετά από πολλές περιπέτειες στη σχέση τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρίγκιπας Χάρι ταξίδεψε για τελευταία φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το καλοκαίρι, όταν παρακολούθησε μια φιλανθρωπική εκδήλωση για παιδιά. Ωστόσο, δεν συναντήθηκε με τη βασιλική οικογένεια κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης πριν κατευθυνθεί στη Γερμανία για τους Αγώνες Invictus, τους οποίους παρακολούθησε με τη Mέγκαν. Παρευρέθηκε επίσης στη στέψη του πατέρα του τον περασμένο Μάιο, αλλά έφυγε από το Λονδίνο λίγες ώρες μετά την τελετή για να επιστρέψει στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια.

Με τα δυο του παιδιά συναντήθηκε ο Βασιλιάς Κάρολος, Χάρι και Ουίλιαμ, ζητώντας τους να σεβαστούν την κατάστασή του μετά τη διάγνωση πως πάσχει από καρκίνο.

Ωστόσο αν και ο Χάρι έσπευσε να βρεθεί στο πλευρό του πατέρα του όλα δείχνουν ότι αυτό δεν άλλαξε την στάση του αδερφού του και διαδόχου του θρόνου που δεν θέλησε να τον δει παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένειά τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Καρόλου ο οποίος σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ είπες στους δύο γιους του: «Σας παρακαλώ μην κάνετε τα τελευταία μου χρόνια μίζερα».

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη δήλωση της Καμίλα για τον βασιλιά μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Βασιλιάς Κάρολος: Ο γρίφος που καλείται να λύσει και το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Χάρι και Ουίλιαμ

Βασιλιάς Κάρολος: Σάλος με τον γιατρό που τον κουράρει - Υπέρμαχος της ομοιοπαθητικής

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ