ΚΟΣΜΟΣ

Φοντάνα ντι Τρέβι: Πού πηγαίνουν τα κέρματα που ρίχνονται στο διάσημο συντριβάνι;

Φοντάνα ντι Τρέβι: Πού πηγαίνουν τα κέρματα που ρίχνονται στο διάσημο συντριβάνι;

Τα νομίσματα που ρίχνονται, ημερησίως, στη Fontana di Trevi αντιστοιχούν στο ποσό των 3.500 δολαρίων.

Fontana di Trevi, ένα πασίγνωστο και εμβληματικό αξιοθέατο της Ρώμης που κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες για να το θαυμάσουν και να πετάξουν ένα νόμισμα, κάνωντας μια ευχή.

Το μνημείο, αντλεί νερό από το αποκαλούμενο «υδραγωγείο της παρθένου», το οποίο βρισκόταν σε χρήση από το 19 π.Χ., όταν ο Αγρίπας μετέφερε τα νερά στο σημείο αυτό.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι έχει μια μακρά παράδοση: αν σταθεί κάποιος με την πλάτη στο σιντριβάνι και πετάξει ένα κέρμα πάνω από τον αριστερό του ώμο σας εγγυάται ένα ταξίδι επιστροφής στην «αιώνια πόλη».

Πού πηγαίνουν όμως τα εκατομμύρια κέρματα που συγκεντρώνονται στον πυθμένα του μνημείου;Σε αυτό απαντά το Wisegeek.

Η απάντηση όχι απλώς θα σας εκπλήξει αλλά θα σας βάλει και σε πειρασμό να αποπειραθείτε μία βουτιά στο «χρυσό» σιντριβάνι. Τα νομίσματα που ρίχνονται, ημερησίως, στη Fontana di Trevi αντιστοιχούν στο ποσό των 3.500 δολαρίων. Προφανώς, οι αρχές πρέπει να αδειάζουν τακτικά τα αποθέματα προκειμένου να μην συσσωρεύονται.

«Βρέχει» κέρματα

Και το άθροισμά τους είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, αφού ισοδυναμεί με 1,7 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Δεν πηγαίνουν όμως χαμένα. Από το 2001, η πόλη της Ρώμης δωρίζει τα χρήματα που συγκεντρώνει το σιντριβάνι σε μια Καθολική φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται Caritas.

Τα κεφάλαια αυτά, έχουν βοηθήσει τους φτωχούς στην ιταλική πρωτεύουσα μέσω προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής, όπως κουζίνες και καταφύγια αστέγων. Τα νομίσματα του Τρέβι μάλιστα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ετήσιου προϋπολογισμού της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ωστόσο, πολιτική διαμάχη ξέσπασε το 2019 για το σιντριβάνι, όταν ένα έγγραφο που διέρρευσε έδειξε ότι το δημοτικό συμβούλιο, υπό την ηγεσία της δημάρχου Βιρτζίνια Ράγκι, σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που συγκεντρώνονται για τη βελτίωση της υποδομής της Ρώμης.

Μετά από δριμείες επικρίσεις όμως υποχώρησε, δηλώνοντας ότι η μόνη προγραμματισμένη αλλαγή ήταν ότι οι αρχές της πόλης θα μάζευαν και θα καθάριζαν τα χρήματα, πάντα για να δοθούν στην Caritas για το «ζωτικό έργο της».