ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αυτό θα είναι το όνομα που θα διαλέξει όταν στεφθεί βασιλιάς

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αυτό θα είναι το όνομα που θα διαλέξει όταν στεφθεί βασιλιάς
(Photo by Pool/Samir Hussein/WireImage)

Ο Ουίλιαμ έχει βαφτιστεί Γουλιέλμος Αρθούρος, Φίλιππος, Λουδοβίκος

Υπάρχει μια στιγμή στη ζωή κάθε μονάρχη που καλείται να… αποχαιρετήσει τον τίτλο του πρίγκιπα και να στεφθεί Βασιλιάς.

Στην περίπτωση της Ελισάβετ, αυτό συνέβη σε πολύ νεαρή ηλικία, στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 όταν μαζί με τον σύζυγό της Φίλλιπο βρίσκονταν στην Κένυα σε προγραμματισμένο ταξίδι και της ανακοίνωσαν ότι ο πατέρας της Γεώργιος ΣΤ΄ είχε πεθάνει.

Από τη στιγμή εκείνη η Ελισάβετ είχε την επιλογή να επιλέξει το όνομα που θα είχε σαν βασίλισσα.

Αργότερα 70 χρόνια μετά το ίδιο συνέβη και με τον πρωτότοκο γιο της Κάρολο όταν αυτή έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Παραδοσιακά οι Βρετανοί και όχι μόνο βασιλείς έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν όποιο όνομα θέλουν μιας και για παράδειγμα το βαφτιστικό όνομα της Ελισάβετ ήταν Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία ή του Καρόλου, Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος. Ωστόσο και οι δύο επέλεξαν αυτό με το οποίο είχαν γίνει γνωστοί στους υπηκόους τους.

Με αφορμή την ασθένεια του βρετανού μονάρχη έχουν φουντώσει, πρόωρα ομολογουμένως (αφού είναι στον θρόνο μόλις 17 μήνες) τα σενάρια της διαδοχής του.

Ως εκ τούτου έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα που θα κληθεί να επιλέξει ο πρωτότοκος γιος του Ουίλιαμ όταν θα στεφθεί βασιλιάς.

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα ο Ουίλιαμ (που έχει βαφτιστεί Γουλιέλμος Αρθούρος, Φίλιππος, Λουδοβίκος) όπως και ο πατέρας αλλά και η γιαγιά του αναμένεται να επιλέξει το όνομα με το οποίο είναι γνωστός αλλά δίπλα θα προστεθεί και το «5ος» όπως ο πατέρας τους είναι ο Κάρολος ο 3ος και η γιαγιά του η Ελισάβετ η 2η.

Ωστόσο δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν επέλεγε τα Αρθούρος, Φίλιππος ή Λουδοβίκος!

Να σημειωθεί ότι ο Ουίλιαμ Δ' (William Henry, 21 Αυγούστου 1765 – 20 Ιουνίου 1837) ήταν βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και βασιλιάς του Αννόβερου από τις 26 Ιουνίου 1830 έως το θάνατό του το 1837. Ο τρίτος γιος του Γεωργίου Γ', ο Γουλιέλμος διαδέχθηκε τον πρεσβύτερο του αδελφός Γεώργιο Δ', που έγινε ο τελευταίος βασιλιάς και προτελευταίος μονάρχης του Οίκου του Ανόβερου της Βρετανίας.

Ωστόσο ο πιο γνωστός από όλους του Γουλιέλμους (στα αγγλικά Ουίλιαμ) ήταν ο Γουλιέλμος Α', γνωστός ως Γουλιέλμος ο Κατακτητής, (γεννήθηκε περίπου το 1028, Φαλαίζ, Νορμανδία — πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου 1087, Ρουέν), δούκας της Νορμανδίας (1035–87) και βασιλιάς της Αγγλίας (1066–87). Αν και γεννήθηκε εκτός γάμου, διαδέχθηκε τον πατέρα του ως δούκας της Νορμανδίας, υποτάσσοντας τις εξεγέρσεις και έγινε ο ισχυρότερος ευγενής στη Γαλλία.