ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και η γυναίκα του πέθαναν μαζί με υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και η γυναίκα του πέθαναν μαζί με υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Έζησαν μαζί 70 χρόνια -Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη από το 2002 στην Ολλανδία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Dries van Agt πέθανε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στο Ναϊμέγκεν ταυτόχρονα με τη σύζυγό του Eugénie van Agt-Krekelberg στο πλαίσιο μιας διαδικασίας υποβοηθούμενης αυτοκτονίας , αναφέρει η ολλανδική εφημερίδα From Telegraaf.

Το ζευγάρι ήταν 93 ετών και η είδηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το The Rights Forum, την οργάνωση που ίδρυσε ο ίδιος το 2009 για το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα.

Σύμφωνα με την γαλλική Le Parisien η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ξαφνικά το 2019 αφού υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Η Eugénie van Agt αντιμετώπιζε επίσης προβλήματα υγείας για αρκετούς μήνες.

Έζησαν μαζί για 70 χρόνια. Οι κηδείες τους οργανώθηκαν σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον θάνατό τους. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη από το 2002 στην Ολλανδία.

Ο Dries van Agt ήταν πρωθυπουργός της Ολλανδίας μεταξύ 1977 και 1982, έχοντας προηγουμένως διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης από το 1971.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε λυπημένος για τον θάνατο του ανθρώπου που αποκάλεσε «προπάππου του προπάππου του».