ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία θα δαπανά για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ της μέχρι το 2032

bulgaria
Photo: AP

Ολες οι χώρες του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν μια απόφαση πριν από 10 χρόνια να επιτύχουν αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ τους

Η Βουλγαρία συγκαταλέγεται στις χώρες του ΝΑΤΟ που φέτος πέτυχαν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και θα συνεχίσει στην πορεία αυτή μέχρι το 2032, ξεπερνώντας τον στόχο σε ορισμένα έτη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ σε Βούλγαρους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των ομολόγων του στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

«Για το 2026, έχουμε σοβαρές πληρωμές σε ήδη συναφθείσες συμβάσεις, επομένως ο προϋπολογισμός (άμυνας) είναι υψηλότερος γύρω στο 2,4% του ΑΕΠ», σημείωσε. «Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία του εκ νέου εξοπλισμού σε μεγαλύτερη κλίμακα, πρέπει να καλύψουμε δεκαετίες ελλείψεων», εξήγησε ο υπουργός. Ένα σημαντικό μέρος αυτού του προϋπολογισμού, περίπου το ένα τρίτο, προορίζεται για επενδύσεις σε νέες δυνατότητες και αυτό είναι πολύ καλά αποδεκτό από τους συμμάχους της Βουλγαρίας, πρόσθεσε ο Ταγκάρεφ.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ, που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ταγκάρεφ υπενθύμισε ότι «αυτή ήταν η θέση του και όταν ήταν πρόεδρος, αυτό ήταν απολύτως κατανοητό».

Εξήγησε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν μια απόφαση πριν από 10 χρόνια να επιτύχουν αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ τους. «Το γεγονός ότι ορισμένοι δεν έχουν φτάσει ακόμη αυτό το 2% είναι ανησυχητικό γιατί πρέπει να μοιραστούμε το βάρος», πρόσθεσε ο Ταγκάρεφ.

Όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, ο Ταγκάρεφ επεσήμανε ότι προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο από τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ. «Συνεργαζόμαστε πολύ καλά μαζί και με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μαρίγια Γκαμπριέλ», πρόσθεσε.