ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: «Πόρτα» Σολτς στη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Γιατί δεν την θέλει στην ηγεσία

ΝΑΤΟ: «Πόρτα» Σολτς στη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Γιατί δεν την θέλει στην ηγεσία

ΝΑΤΟ: Παιχνίδια εξουσίας στην βορειοατλαντική συμμαχία με φόντο τον αντικαταστάτη του Γενς Στόλτενμπεργκ

Σκληρό πόκερ στο ΝΑΤΟ για τον αντικαταστάτη του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ηγεσία της βορειοατλαντικής συμμαχίας σε λίγους μήνες.

Το απόλυτο... φαβορί μέχρι στιγμής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει πέσει σε σκόπελο και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο οποίος βάζει βέτο στο να τη δει στον θώκο της γενικής γραμματέα.

Σύμφωνα με τη «Welt am Sonntag», η οποία επικαλείται αξιωματούχους των Βρυξελλών και κορυφαίους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Όλαφ Σολτς τάχθηκε σθεναρά κατά της ανάληψης της θέσης της γενικής γραμματέως του ΝΑΤΟ από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο Σολτς ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στο να γίνει η φον ντερ Λάιεν επικεφαλής του ΝΑΤΟ», ανέφεραν οι ενημερωμένοι κύκλοι.

Η πρόταση των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φέρεται να πρότεινε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια για το αξίωμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στον Όλαφ Σολτς για να ζητήσει την έγκρισή του. Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε.

«Για τον καγκελάριο, η θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική για να την αφήσει σε μια Χριστιανοδημοκράτισσα», όπως αναφέρει η «Welt am Sonntag».

Μάλιστα, ο Όλαφ Σολτς φέρεται, επίσης, να είναι της γνώμης ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι υπερβολικά επικριτική απέναντι στη Μόσχα, γεγονός που θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιο έπειτα από μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στην Ουκρανία ή ύστερα από μια συνθήκη ειρήνης.

Ωστόσο, άτομα που βρίσκονται κοντά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ότι γενικά δεν είναι διαθέσιμη για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Όλα τα παραπάνω αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες για τον έτερο... δελφίνο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

«Η απόφαση θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. Τουλάχιστον οι 21 από τις 31 χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ήδη την υποψηφιότητα του Μαρκ Ρούτε.