ΚΟΣΜΟΣ

Telegraph: Ο βασιλιάς Κάρολος στρέφεται σε Ελληνορθόδοξο μοναχό μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Telegraph: Ο βασιλιάς Κάρολος στρέφεται σε Ελληνορθόδοξο μοναχό μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Στη στενή σχέση του βασιλιά Καρόλου με την αθωνική πολιτεία και συγκεκριμένα με τη Μονή Βατοπαιδίου αναφέρεται ο βρετανικός τύπος 

Την σχέση μεταξύ του βασιλιά Καρόλου με το Άγιο Όρος και δη με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ αναλύει η βρετανική Telegraph.

Σύμφωνα με την Telegraph ο βασιλιάς ζήτησε τη στήριξη ενός ελληνορθόδοξου μοναχού μετά τη διάγνωση του καρκίνου του. Ο μονάρχης λέγεται ότι απευθύνθηκε στον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ για πνευματικές συμβουλές μετά την περιπέτεια της υγείας του, γράφει το δημοσίευμα.

Σημειώνει επίσης πως οι δύο άνδρες σύναψαν φιλία στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν ο βασιλιάς επισκέφθηκε πολλές φορές τη μονή Βατοπαιδίου του Γέροντα Εφραίμ στο Άγιο Όρος στην Ελλάδα. Ο 67χρονος Γέροντας Εφραίμ, δήλωσε ότι μίλησε με τον μονάρχη αφού ο βασιλιάς τον προσέγγισε, προσθέτοντας ότι απολαμβάνουν μια πολύ καλή σχέση.

Ο Κάρολος στο Βατοπαίδι

Στη συνέχεια η Telegraph αναφέρεται σε ελληνικά δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι ο βασιλιάς έχει επισκεφθεί οκτώ φορές τη μονή Βατοπαιδίου και μάλιστα έχει το δικό του κατάλυμα στο χώρο. Τρεις από αυτές τις επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν από την άνοιξη του 2003 έως τον Μάιο του 2004, με τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας να φέρεται να αρνείται την παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων.

Ο βασιλιάς διατηρεί εδώ και καιρό μια βαθιά γοητεία για όλες τις θρησκείες, από το Ισλάμ έως τον Βουδισμό, και έχει εργαστεί για να φέρει κοντά τους ηγέτες διαφορετικών θρησκειών, συνεχίζει η Telegraph.

Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, βαπτίστηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και αργότερα μεταστράφηκε στον αγγλικανισμό πριν παντρευτεί την πριγκίπισσα Ελισάβετ, τη μελλοντική βασίλισσα.

Το ενδιαφέρον του βασιλιά για την Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει κάνει να μιλάει για την υπεράσπιση των διωκόμενων χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Το 2004, υποστηρίχθηκε ότι είχε ερωτευτεί τόσο πολύ την ορθόδοξη πίστη που είχε στολίσει ένα τμήμα του σπιτιού του στο Highgrove με πολύτιμες βυζαντινές εικόνες, πολλές από τις οποίες λέγεται ότι προέρχονται από το Άγιο Όρος, τον ιερότερο τόπο του ορθόδοξου κόσμου.

Κατά τη στέψη του, τον περασμένο Μάιο, μια ελληνική χορωδία ερμήνευσε στα ελληνικά τον Ψαλμό 71 προς τιμήν της πατρικής του κληρονομιάς.

Δεν θα είναι στο μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Κατά τα λοιπά η Telegraph σημειώνει πως ο βασιλιάς θα χάσει την Τρίτη το μνημόσυνου για τον στενό του φίλο και δεύτερο ξάδελφό του, τεως βασιλιά Κωνσταντίνο της Ελλάδας, καθώς συνεχίζει τη θεραπεία του για τον καρκίνο.

Αντ' αυτού, η βασίλισσα θα ηγηθεί των μελών της βασιλικής οικογένειας που θα συγκεντρωθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Ουίνδσορ, προς τιμήν του πρώην ηγεμόνα και τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας.