ΕΛΛΑΔΑ

Γέροντας Εφραίμ: Ο βασιλιάς Κάρολος επικοινώνησε μαζί μου μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Βασιλιάς Κάρολος
Intime News

«Ο Κάρολος έχει μέσα του μια πνευματική καλλιέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γέροντας Εφραίμ

Επικοινωνία με τον βασιλιά Κάρολο είχε ο γέροντας Εφραίμ, μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γέροντας Εφραίμ, ο βασιλιάς Κάρολος έχει επισκεφθεί το Βατοπέδι οκτώ φορές και από τότε έχουν κρατήσει επαφές.

«Ο Κάρολος έχει μέσα του μια πνευματική καλλιέργεια, ξέρει από την πνευματική ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γέροντας Εφραίμ, μιλώντας στην εκπομπή «Το Πρωινό» στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Επικοινώνησε μαζί μου μετά τον καρκίνο, πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει».

Οι επισκέψεις του Καρόλου στο Άγιο Όρος

Ο Κάρολος είχε επισκεφθεί ανεπίσημα την Ελλάδα αρκετές φορές μετά το 1964. Η πρώτη φορά που ταξίδεψε επίσημα στην Ελλάδα ήταν στις 22 Νοεμβρίου 1998, 14 μήνες μετά τον τραγικό (και μυστηριώδη) θάνατο της Νταϊάνας. Ο τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου ήταν επίσημος προσκεκλημένος του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, Προέδρου της Δημοκρατίας από το 1995 ως το 2005.

Στο Άγιο Όρος σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ο Κάρολος πήγε λίγες μέρες μετά τον θάνατο της Νταϊάνας. Επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπαιδίου, όπου συναντήθηκε με τον Ηγούμενο Εφραίμ. Κλεισμένος σε μια αίθουσα με τον Εφραίμ, ο Κάρολος πιστεύεται ότι είχε κάνει μια «πνευματική δέσμευση» στη Χριστιανική Ορθοδοξία. Από τότε οι επισκέψεις του στον Άθω πύκνωσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την άνοιξη του 2003 ως τον Μάιο του 2004 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος τρεις φορές. Πάντοτε συνοδευόμενος από δύο συνήθως σωματοφύλακες και αρνούμενος ευγενικά την παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι υπάρχει πάντα η εντολή να μένει μυστική η ταυτότητα του υψηλού επισκέπτη στο «Περιβόλι της Παναγιάς».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι συνεχείς επισκέψεις του Καρόλου στη Μονή Βατοπαιδίου και γενικότερα στο Άγιο Όρος τροφοδότησαν τις εικασίες ότι διδάσκεται προσωπικά τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, παρά το ότι οι συνεργάτες του διέψευδαν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. «Τα ταξίδια του (τότε) πρίγκιπα στο Άγιο Όρος είναι μια καθαρά προσωπική του υπόθεση. Πηγαίνει εκεί ως ιδιώτης, όχι με την επίσημη ιδιότητά του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας. Οι επισκέψεις γίνονται στον ιδιωτικό του χρόνο οπότε δεν ανακοινώνουμε λεπτομέρειες.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική και την πνευματικότητα του Αγίου Όρους» δήλωσε η τότε (2004) εκπρόσωπος του Παλατιού Kirstine Clark. Οι επισκέψεις του Καρόλου στο Άγιο Όρος συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Ο νέος Βρετανός μονάρχης διαμένει συνήθως στη Μονή Βατοπαιδίου όπου φιλοξενείται σε πολυτελή χώρο. Ο Κάρολος είναι μέλος του Ιδρύματος «Φίλοι του Αγίου Όρους» στη Βρετανία, το οποίο έχει προσφέρει χρηματικά ποσά για την ανακατασκευή των Μονών.