ΚΟΣΜΟΣ

Είχαν οι άνθρωποι ουρές; Όχι, εξαιτίας αρχαίας γενετικής μετάλλαξης

pithiki

Η ουρά ήταν χαρακτηριστικό των περισσότερων σπονδυλωτών για περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο χρόνια και η απώλειά της μπορεί να πρόσφερε πλεονεκτήματα

Στις ταινίες «Avatar» του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον ο πλανήτης κατοικείται από ένα είδος υπερμεγέθη μπλε όντα που μοιάζουν με ανθρώπους, εκτός από τις ουρές.

Γιατί λοιπόν στο είδος μας λείπει η ουρά, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εξελικτικοί πρόδρομοί μας στην γενεαλογία των πρωτευόντων την είχαν;

Οι επιστήμονες την Τετάρτη εντόπισαν ποιος μπορεί να είναι ο γενετικός μηχανισμός που ευθύνεται για την έλλειψη ουράς και των προγόνων μας των πιθήκων.

Πρόκειται μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη, όπως αναφέρει το Reuters.

Η ουρά ήταν χαρακτηριστικό των περισσότερων σπονδυλωτών για περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο χρόνια και η απώλειά της μπορεί να πρόσφερε πλεονεκτήματα καθώς οι πρόγονοί μας μετακινήθηκαν από τα δέντρα στο έδαφος.

Οι ερευνητές συνέκριναν το DNA δύο ομάδων πρωτευόντων:

-πιθήκων, που έχουν ουρές και

-ανθρωποειδών -ανθρώπων και πιθήκων- που δεν έχουν.

Βρήκαν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται TBXT που υπήρχε σε ανθρώπους και πιθήκους αλλά απουσίαζε στους πιθήκους με ουρά. Για να ελέγξουν τα αποτελέσματα αυτής της μετάλλαξης, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια των εργαστηρίων για να έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Αυτά τα ποντίκια κατέληξαν είτε με μειωμένη ουρά είτε χωρίς καθόλου.

Η απουσία ουράς μπορεί να έχει εξισορροπήσει καλύτερα το σώμα για ορθόστροφη - όρθια κίνηση και τελικά διποδισμό, είπε ο γενετιστής και βιολόγος συστημάτων Bo Xia του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Broad, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πότε συνέβη η μετάλλαξη

Η μετάλλαξη που οδήγησε στην απώλεια της ουράς, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνέβη περίπου πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι πρώτοι πίθηκοι εξελίχθηκαν από προγόνους των πιθήκων. Το είδος μας, ο Homo sapiens, εμφανίστηκε πριν από περίπου 300.000 χρόνια.

Για πολλά σπονδυλωτά, η ουρά έχει βοηθήσει με λειτουργίες όπως η κίνηση - σκεφτείτε την πρόωση από ψάρια και φάλαινες - και την άμυνα - όπως με τους δεινόσαυρους που είχαν ουρές σαν ρόπαλα ή με ακίδες. Μερικοί πίθηκοι και μερικά άλλα ζώα έχουν ουρές που μπορούν να πιάσουν αντικείμενα.

«Η ουρά μπορεί να είναι επωφελής όταν ζείτε σε δέντρα. Μόλις μεταβείτε στη γη, ωστόσο, μπορεί να είναι περισσότερο μια ευθύνη», είπε ο Yanai.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από το να πηγαίνεις χωρίς ουρά φαίνεται να έχουν κόστος. Επειδή τα γονίδια μπορεί να συμβάλλουν σε πολλαπλές λειτουργίες στο σώμα, μεταλλάξεις που προσφέρουν πλεονέκτημα σε έναν τομέα μπορεί να είναι επιζήμιες σε έναν άλλο.

Σε αυτή την περίπτωση, τα τροποποιημένα ποντίκια εμφάνισαν μια μικρή αύξηση σε σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες, που ονομάζονται ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, του νωτιαίου μυελού, που μοιάζει με δισχιδή ράχη στους ανθρώπους.