ΚΟΣΜΟΣ

Νεάντερνταλ: Από τη ζωή στα σπήλαια... στον πολιτισμένο τρόπο ζωής

Νεάντερνταλ: Από τη ζωή στα σπήλαια... στον πολιτισμένο τρόπο ζωής

Οι διαφορετικές απεικονίσεις των Νεάντερνταλ μέσα στις δεκαετίες

Οι αναπαραστάσεις των Νεάντερνταλ αλλάζουν μέσα στις δεκαετίες καθώς για την προσπάθεια απεικόνισης των προγόνων μας έχει χυθεί άφθονο μελάνι μέχρι και σήμερα. Ο ανθρωπίδης, υπολογίζεται ότι εμφανίστηκε στη Γη πριν από 300.000 με 350.000 χρόνια και εξαφανίστηκε πριν από 40.000.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χέρμαν Σαφχάζουεν ανθρωπολόγος και ανατόμος εργάστηκε πάνω στα απολιθωμένα οστά που είχαν βρει το 1856 εργάτες στην κοιλάδα του Νεάντερ της Γερμανίας και έφτιαξε το πορτρέτο του. Συμπλήρωσε τα κενά που έλειπαν και κατέληξε σε ένα τριχωτό, βραχύσωμο πλάσμα με προεξέχον σαγόνι. Τοποθετούσε τη φυλή στα σπήλαια ως ένα πρωτόγονο κάτοικο της, ενώ εξωτερικά τους έκανε να μοιάζουν με γορίλες που δεν έχουν εκπολιτιστεί.

Ένας άλλος επιστήμονας, ο Γάλλος Λουί Φιγκιέ, δεκαοχτώ χρόνια νωρίτερα είχε παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Είχε δημοσιεύσει μια εκ διαμέτρου σύμφωνα με «Τα Νέα», αντίθετη εικόνα, με το Νεάντερνταλ να μοιάζει με ένα βιολογικά σύγχρονο άτομο, ντυμένο με γούνα.

Από την άλλη, ο Φιγκιέ, ένας δημιουργιστής, θεωρούσε τον Νεάντερνταλ κομμάτι του ανθρώπου που φτιάχτηκε από τον Θεό, την έκτη ημέρα δημιουργίας. Έτσι, έφτιαξε το σωματότυπο του με τις σύγχρονες ανθρώπινες προδιαγραφές ενώ τα μωρά του έπρεπε να μάθουν πολιτισμένο τρόπο ζωής.

Όλες αυτές οι εικόνες, πρέπει να τοποθετηθούν στο ιστορικό τους πλαίσιο γιατί συχνά οι κοινωνικές και πολιτικές απόψεις που επικρατούν σε κάθε εποχή επηρεάζουν την απόδοση των εκάστοτε στοιχείων. Ακόμη και σήμερα, αυτές οι δύο προσλαμβάνουσες επηρεάζουν την παρουσίαση των Νεάρντερνταλ. Οι σύγχρονες απεικονίσεις τους θέλουν να έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, όπως προστάζει γενετική έρευνα η οποία έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 2000.