ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Σουηδοί και Φινλανδοί εκπαιδεύονται μαζί στον Αρκτικό Ωκεανό - Δείτε το βίντεο

ΝΑΤΟ: Σουηδοί και Φινλανδοί εκπαιδεύονται μαζί στον Αρκτικό Ωκεανό - Δείτε το βίντεο

Η άσκηση Nordic Response εντάσσεται στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίας, τη Steadfast Defender 2024, με σκοπό την άμυνα της Συμμαχίας.

Σουηδοί και Φινλανδοί πεζοναύτες επιχειρούν μαζί σε αμφίβιες ασκήσεις, στον Αρκτικό Ωκεανό.

Οι κομάντο εφορμούν από ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ στο πλαίσιο της άσκησης Nordic Response 2024, που αποτελεί μέρος της μεγάλης άσκησης του ΝΑΤΟ.

Μαζί με τους Σκανδιναβούς στρατιωτικούς, επιχειρούν επίσης Γάλλοι και Ιταλοί πεζοναύτες.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Η κοινή αμυντική άσκηση, η οποία διαρκεί έως τις 14 Μαρτίου, ήταν προηγουμένως γνωστή ως Cold Response και διεξαγόταν στη βόρεια Νορβηγία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, κάθε δύο χρόνια. Σε αναγνώριση της πρόσφατης ένταξης της Φινλανδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, και με τη Σουηδία να αναμένεται να ενταχθεί άμεσα, φέτος ονομάζεται για πρώτη φορά Nordic Response.

Συνολικά η δύναμη του ΝΑΤΟ θα αποτελείται από στρατιώτες 13 χωρών στους οποίους έρχονται να προστεθούν και άλλες 4.000 στρατιώτες της Φινλανδίας. Η «Nordic Response 2024» είναι η μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση, που έχει κάνει ποτέ το ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε ο φινλανδικός στρατός. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τον Guardian στην τελευταία άσκηση, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, συμμετέχουν περισσότερα από 50 υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και αμφίβια σκάφη στη θάλασσα, πάνω από 100 αεροσκάφη μάχης, ναυτικής επιτήρησης και μεταφοράς, καθώς και χιλιάδες στρατιώτες στο έδαφος που χρησιμοποιούν συστήματα πυροβολικού, άρματα μάχης και ερπυστριοφόρα οχήματα.