ΚΟΣΜΟΣ

Φρέντι Μπελέρης: Περνά στην αντεπίθεση - Θα ασκήσει έφεση - Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Φρέντι Μπελέρης: Περνά στην αντεπίθεση - Θα ασκήσει έφεση - Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Facebook

Ο Φρέντι Μπελέρης κάνει λόγο για πολιτική δίωξη μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου των Τιράνων

Αποφασισμένος να κινηθεί νομικά απέναντι στην απόφαση του ειδικού δικαστηρίου των Τιράνων εμφανίζεται ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας. Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση, ενώ την ίδια ώρα, είναι έντονη η αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Φρέντι Μπελέρης κατήγγειλε ευθέως τη δικαστική έδρα ισχυριζόμενος πως ο απώτερος στόχος είναι να διατηρήσει η αλβανική κυβέρνηση τον έλεγχο του δήμου.

«Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς στη Χειμάρρα θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου στη Χειμάρρα με εξέλεξαν δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες αυτή είναι η δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς;” διερωτάται ο εκλεγμένος δήμαρχος.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με τη διοίκηση του Δήμου Χειμάρρας. Το σχέδιο ήταν να με συλλάβουν προκειμένου να χάσω τις εκλογές και να με αφήσουν ξανά ελεύθερο μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. Το εν λόγω σχέδιο το χάλασαν οι πολίτες της Χειμάρρας που με εξέλεξαν δήμαρχο», συμπλήρωσε ο Φρέντι Μπελέρης.

Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τον Φρέντι Μπελέρη

Μετά την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου των Τιράνων για τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για εξαγορά ψήφων και κρίθηκε ένοχος, ενώ του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι τεταμένες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για έλλειμμα κράτους δικαίου στην Αλβανία και ποινή δυσανάλογη του φερόμενου αδικήματος.

«Επισφραγίζει αυτή η απόφαση ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με αυτό. Εκεί έχει όντως θέμα με το κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Είπε ότι αυτά όλα συνιστούν παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Έχουμε πει λοιπόν ότι παγώνει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας μέχρι να αποκατασταθούν όλα αυτά τα κεντρικά ζητήματα», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

«Ο αγώνας μας θα συνεχισθεί. Το επόμενο βήμα είναι πως θα ασκήσουμε έφεση για την απόφαση του δικαστηρίου», υπογράμμισε ο αδελφός του, Λεονάρντο Μπελέρης.

«Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.