ΞΕΣΠΟΥΝ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στον πάγο οι ελληνοαλβανικές σχέσεις λόγω απόφασης για Μπελέρη - Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Στον πάγο οι ελληνοαλβανικές σχέσεις λόγω απόφασης για Μπελέρη - Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Η κατάπτυστη απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης κατά του Μπελέρη ήταν αναμενόμενη, σύμφωα με φορείς της ομογένειας στη Βόρεια Ήπειρο, ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Αθήνα θα σκληρύνει τη στάση της απέντι στα Τίρανα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην συναινέσει στο άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαική Ενωση ισχύει στο ακέραιο, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές μετά την απόφαση του Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος να κρίνει ένοχο τον Φρέντι Μπελέρη για εξαγορά ψήφων.

«Με κάθε σεβασμό προς την εσωτερική έννομη τάξη της Αλβανίας, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει το αυτονόητο» έλεγαν οι ίδιες πηγές, το οποίο δεν έχει να κάνει ούτε με τη δικαστική ανεξαρτησία και δεν έχει να κάνει ούτε με τις εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες της γειτονικής χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει να υπάρξει η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου κατά τρόπον ώστε η πολιτική βούληση που εκφράστηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου να αποτυπωθεί και στην πολιτική πράξη. Δεν πρόκειται ούτε για δικαστική ενέργεια και δεν πρόκειται ούτε για την οποιαδήποτε έξωθεν παρέμβαση. Πρόκειται για μια διοικητική πράξη, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί και είναι ο οφειλόμενος σεβασμός στα πολιτικά δικαιώματα και στο κράτος Δικαίου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Τάσου Χατζηβασιλείου στο Newsbomb.gr: «Το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας έχει αποφανθεί από τον Δεκέμβριο ότι ο πρώην Δήμαρχος Χειμάρας και ηττημένος των εκλογών κ. Γκόρο δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα. Όμως, τίποτα δεν έγινε για να απομακρυνθεί από τη θέση το, ούτε επετράπη στον νικητή των εκλογών Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί Δήμαρχος.

Η χθεσινή καταδικαστική απόφαση για τον κ. Μπελέρη, παρά την ομολογία του κύριου μάρτυρα κατηγορίας ότι πληρώθηκε από αστυνομικούς για να στήσει ένα έωλο κατηγορητήριο, επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η Αλβανία απομακρύνεται από τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ οφείλει να εγγυάται τη δίκαιη δίκη για κάθε πολίτη της και προφανώς να προστατεύει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας».

Κλειστή η πόρτα της Ε.Ε. για την Αλβανία

Με βάση τα τελευταία συμπεράσματα της Συνόδου κορυφής τον Δεκέμβριο του 2023, παραμένουν ακόμη κλειστά τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο δικαστικό σώμα, στα θεμελιώδη δικαιώματα και στη δικαιοσύνη στην Αλβανία.

«Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός στέρεου ιστορικού επιδόσεων στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να συνεχιστούν. Απαιτείται επίσης ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα των ερευνών, μεταξύ άλλων με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης», αναφέρεται σχετικά.

Η κυβέρνηση είναι προσεκτική ως προς τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει και εάν θα βάλει βέτο στην επόμενη σύνοδο που θα αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ. Η διατύπωση του υπουργείου Εξωτερικών χθες έδωσε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί.

«Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας» έλεγε επί λέξη η ανακοίνωση.

Κρατάμε επίσης την πολύ πιο αυστηρή τοπθέτηση του πρωην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είπε ότι η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. «Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη».

Στη διπλωματική εξίσωση να προσθέσουμε γιατί θα το βρούμε μπροστά μας, τη σημαντική κινητικότητα στον διπλωματικό χάρτη που προσωπικά ο Εντι Ράμα πραγματοποιεί, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τη θέση του ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και να ενισχύσει το προφίλ του στην Ευρωπαική Ενωση. Διότι λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος επισκέφτηκε τα Τίρανα και εξήρε τον ρόλο της Αλβανίας ως συμμαχικής χώρας, ο Ράμα εγκαινίασε αεροπορική βάση για να εξυπηρετεί αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για τους Αμερικανούς στο μέτωπο με τη Ρωσία.

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας Baykar που παράγει drones. O Χαλούκ Μπαιρακτάρ έχει συγγενική σχέση εξ αγχιστείας με τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν...

«Οι μάσκες της αλβανικής δικαιοσύνης έπεσαν – Οι Χειμαρριώτες είναι αποφασισμένοι»

Ο γιός του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος, απέστειλε μήνυμα ενότητας μεταξύ των Χειμαρριωτών ώστε «να καταρρεύσει αυτό το σχέδιο του Ράμα», ενώ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ένοχοι θα τιμωρηθούν», μιλώντας στο Newsbomb.gr μετά την απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης.

«Ο πατέρας μου ήταν ατάραχος στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ήμουν και εγώ στην αίθουσα. Αποκαλύψαμε ότι η δίκη ήταν μία παρωδία, δώσαμε μία άνιση “μάχη” και κερδίσαμε. Από εκεί και πέρα, αυτή είναι η αλβανική Δικαιοσύνη. Δεν έχουμε δεχθεί καμία επίθεση σωματικής ακεραιότητας», σημείωσε αρχικά ο Πέτρος Μπελέρης.

«Οι Χειμαρριώτες είναι αποφασισμένοι να πάρουν ξανά τον Δήμο και να κάνουν ό,τι χρειασθεί, ώστε αυτό το σχέδιο του Ράμα να καταρρεύσει. Πριν από λίγο επέστρεψε ο πατέρας μου, περιμένω να με καλέσει για να τον ξαναδώ.

Όλοι είμαστε πάρα πολύ ήρεμοι, γιατί τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Πρόκειται για μία καθαρά πολιτική δίκη. Φοβόμασταν ότι θα καταδικασθεί, λόγω της φύσης του συστήματος», επεσήμανε εν συνεχεία.

Η Πολιτεία πρέπει να διατηρήσει αυτήν τη στάση αρχής, όπως πράττει μέχρι σήμερα και πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Με ανθρώπους που δεν σέβονται το Κράτος Δικαίου, το τεκμήριο της αθωότητας και τις αναγνωρισμένες μειονότητες, δεν υπάρχει κάποιο “παράθυρο” διαλόγου. Πρέπει να “πέσουν” οι μάσκες, οι κουφοί άκουσαν και οι τυφλοί είδαν πως κινείται η αλβανική δικαιοσύνη. Σίγουρα, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι».

«Προαποφασισμένη σκευωρία από τον Ράμα – Κάποτε θα υπάρξει Δικαιοσύνη στην Αλβανία»

Νωρίτερα, ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρντο, «ξέσπασε» για την απόφαση ενοχής του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, παρ’ ότι γνωρίζαμε εξαρχής ότι πρόκειται για απόλυτη σκευωρία», τόνισε, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ο Λεονάρντο Μπελέρης υπογράμμισε ότι θα ασκηθεί έφεση για την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ενώ, «εξαπέλυσε» βολές κατά της αλβανικής δικαιοσύνης, ευχόμενος παράλληλα πως «κάποια στιγμή, θα λειτουργήσει».

«Δυστυχώς, σήμερα είχαμε την καταδίκη του. Από την πλευρά μας, ήταν μία αναμενόμενη απόφαση, αν κρίνουμε από τον τρόπο που στήθηκε αυτή η ιστορία. Γνωρίζαμε εξαρχής τον λόγο που στήθηκε αυτή η σκευωρία και είδαμε σήμερα ένα δικαστήριο που είχε επηρεασθεί από την κεντρική πολιτική, ώστε να δώσει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα», επισημαίνει αρχικά ο Λεονάρντο Μπελέρης.

«Θέλουν ο Δήμαρχος Χειμάρρας να μην διοικήσει τον Δήμο»

«Ο λόγος (σ.σ. της δικαστικής απόφασης) είναι ξεκάθαρος, θέλουν ο Δήμαρχος Χειμάρρας να μην ασκήσει τα καθήκοντά του, να μην διοικήσει τον Δήμο. Θα γινεί έφεση από τη μεριά μας. Κάποια στιγμή, θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη στην Αλβανία. Υπάρχει πολύς κόσμος έξω από τα δικαστήρια, ο οποίος έχει έλθει από την Αθήνα και τη Χειμάρρα, προκειμένου να μάς συμπαρασταθεί», συμπλήρωσε εν συνεχεία.

«Δυστυχώς, όσοι γνωρίζαμε το θέμα, δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο σήμερα. Μία από τους δικαστές της έδρας ήταν και η Ιρένα Μανέκου – Γκιόκα, η οποία ορίζεται σε κάθε δικαστική υπόθεση με ανθρώπους που βρίσκονται απέναντι στον Έντι Ράμα. Η κυρία Γκιόκα είχε κατηγορηθεί για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα απόκτησης στοιχείων της ομογένειας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας», ολοκλήρωσε ο Λεονάρντο Μπελέρης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Στην απολογία του, ο Φρέντι Μπελέρης άσκησε δριμεία κριτική στη διαδικασία, τονίζοντας πως «σε κάθε συνεδρίαση, έχω δει από το κλουβί μία δίκη που θα μπορούσε να γίνει μία φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία.

Θέλω να σας πω με πλήρη βεβαιότητα ότι από την πρώτη μέρα που άρχισε αυτή η υπόθεση και έως σήμερα, είναι και παραμένει ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα. Το σχέδιο ήταν να με συλλάβουν, προκειμένου να χάσω τις εκλογές και να με αφήσουν ξανά ελεύθερο μία εβδομάδα αργότερα. Το εν λόγω σχέδιο, το “χάλασαν” οι πολίτες της Χειμάρρας, που με εξέλεξαν Δήμαρχο», μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις