ΚΟΣΜΟΣ

Λεπτό προς λεπτό η φρίκη στη Μόσχα - Έρευνες για τρεις τζιχαντιστές - Φόβοι για αύξηση των νεκρών

Μόσχα, τρομοκρατική επίθεση
Associated Press

Τουλάχιστον 62 είναι οι νεκροί και 115 νοσηλεύονται από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Ρώσοι για τρεις τζιχαντιστές του ISIS που φέρουν ευθύνη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό μέγαρο σε προάστιο της Μόσχας.

Τουλάχιστον 62 είναι οι νεκροί και 115 νοσηλεύονται, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 62 τραυματίες νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με τους φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Ο ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στα περίχωρα της Μόσχας

Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, ανέφερε ότι περιλαμβάνονται και παιδιά, μεταξύ των θυμάτων του μακελειού στο Κρασνογκόρσκ στα δυτικά της Μόσχας, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε ο ISIS με ανάρτηση στο Telegram, που υποστηρίζει ότι οι τρομοκράτες υποχώρησαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πέντε ισλαμιστές από την περιοχή της Ινγκουσετίας, στα σύνορα της Ρωσίας με την Γεωργία, δείχνουν οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας, ως τους πιθανούς υπόπτους για το μακελειό στο συνεδριακό κέντρο. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν εντοπίσει τα πρόσωπα των πέντε τρομοκρατών και τα έδωσαν στη δημοσιότητα.

Για τρεις εξ αυτών, δόθηκαν και τα ονόματά τους: Γκουράζεφ Αμιρκάν (γεννημένος το 1989), Οζντόεφ Αντάμ (1987) και Τσουρόεφ Ζελιμκάν (2000)

Οι Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τρία άτομα από την περιοχή της Ινγκουσετίας στη νότια Ρωσία, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι.

Το χρονικό του μακελειού στη Μόσχα

Σε μια από τις πλέον πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια οι δράστες φορώντας στολές παραλλαγής διακρίνονται σε διάφορα βίντεο να πυροβολούν αδιακρίτως κατά του πανικόβλητου πλήθους στον κατάμεστο χώρο.

Οι τρομοκράτες έριξαν στη συνέχεια μια χειροβομβίδα ή μια εμπρηστική βόμβα προκαλώντας τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς στην αίθουσα συναυλιών στο βόρειο προάστιο Κρασνογκόρσκ της Μόσχας.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Παγκόσμια καταδίκη

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση» κοντά στη Μόσχα και «εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν, καθώς επίσης στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη καταδικάζουν απερίφραστα «την αποτρόπαια και άνανδρη, τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ». Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, αντιπροσωπεύει μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς», ζητώντας να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν καταδίκασε την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και μετέφερε τα συλλυπητήρια του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού λαού στον λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Είμαστε συγκλονισμένοι

Θερμά συλλυπητήρια στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στους συγγενείς των θυμάτων από την ένοπλη επίθεση στη Μόσχα.

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρει σε ανάρτησή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σχετικές ειδήσεις