ΚΟΣΜΟΣ

Σαγράδα Φαμίλια: Ο πιο διάσημος καθεδρικός ναός στον κόσμο θα ολοκληρωθεί το 2026

Η Σαγράδα Φαμίλια
Η Σαγράδα Φαμίλια
ΑΡ

Η Σαγράδα Φαμίλια, το μνημείο σύμβολο της Βαρκελώνης θα ολοκληρωθεί το 2026, 144 χρόνια μετά την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου

Η Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης έχει νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2026, 144 χρόνια δηλαδή μετά την τοποθέτηση της πρώτης πέτρας. Ανακοινώθηκε η νέα ημερομηνία για τη βασιλική του Αντόνι Γκαουντί, αλλά η τεράστια, αμφιλεγόμενη σκάλα θα διαρκέσει άλλα οκτώ χρόνια.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης που έχει επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση του αριστουργήματος του Γκαουντί ανακοίνωσε την ημερομηνία την περασμένη Τετάρτη, η οποία συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του αρχιτέκτονα του κτηρίου.

Ο Esteve Camps είπε ότι είχε τα χρήματα και τα υλικά για να τελειώσει το κτίριο, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού πύργου ύψους 172,5 μέτρων, αφιερωμένου στον Ιησού Χριστό, καθιστώντας τη Σαγράδα Φαμίλια, το ψηλότερο κτίριο της Βαρκελώνης. Το κτήριο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, οι εργασίες για τα γλυπτά ωστόσο, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες και, πάνω απ' όλα, η αμφιλεγόμενη σκάλα που οδηγεί σε αυτό που τελικά θα είναι η κύρια είσοδος, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το 2034.

Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες το 1882, η τοποθεσία ήταν ανοιχτή γεωργική γη, αλλά στα ενδιάμεσα χρόνια η πόλη μεγάλωσε γύρω από την εκκλησία. Η σκάλα, η οποία θα εκτείνεται σε δύο μεγάλα τετράγωνα της πόλης, θα περιλαμβάνει την απομάκρυνση περίπου 1.000 οικογενειών και επιχειρήσεων.

Ενώ ορισμένοι μελετητές του Γκαουντί το αμφισβητούν, ο Camps επιμένει ότι η σκάλα ήταν πάντα μέρος του σχεδίου του αρχιτέκτονα. «Ακολουθούμε κατά γράμμα το σχέδιο του Γκαουντί, είπε. «Είμαστε οι κληρονόμοι του και δεν μπορούμε να απαρνηθούμε το έργο του. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στην τοπική αρχή το 1915, το οποίο υπέγραψε ο Γκαουντί, περιλαμβάνει τη σκάλα».

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον δήμαρχο της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, για το σχέδιο, καθώς η τοπική αρχή έχει τον τελευταίο λόγο. «Δεν έχω κρυστάλλινη μπάλα για να μου πει πότε θα πάρουν μια απόφαση», είπε. Από την ίδρυσή της, η Σαγράδα Φαμίλια δέχεται πόλεμο, παραμέληση και έλλειψη χρηματοδότησης. Πιο πρόσφατα, η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε διακοπή δύο ετών στις εργασίες στον ιστότοπο.

Πριν από την εμφάνιση του μαζικού τουρισμού, η εργασία επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από δωρεές μετανοημένων αμαρτωλών, γεγονός που έκανε τη ροή μετρητών απρόβλεπτη και πολλοί αμφέβαλλαν ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν ποτέ. Η ποιήτρια Joan Maragall περιέγραψε τη βασιλική ως «την ποίηση της αρχιτεκτονικής… έναν ναό που δεν θα τελειώσει ποτέ, που γίνεται συνεχώς».

Εδώ και δεκαετίες, ο τουρισμός έχει εγγυηθεί ένα σταθερό εισόδημα, με σχεδόν 5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως να πληρώνουν 25-40 € την επίσκεψη. Λίγο περισσότερα από τα μισά των 125 εκατ. ευρώ που αποφέρει, προορίζονται για την ολοκλήρωση των εργασιών. Το πώς ξοδεύονται τα υπόλοιπα παραμένει μυστήριο καθώς η εκκλησία δεν είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει τους λογαριασμούς της.

Το 1936, στην αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, αναρχικοί πυρπόλησαν την κρύπτη και κατέστρεψαν το εργαστήριο του Γκαουντί και τα γύψινα μοντέλα που έφτιαξε ως οδηγό για τους διαδόχους του για να ολοκληρώσουν το έργο. Ο αρχιτέκτονας Lluís Bonet i Garí έσωσε τα θραύσματα και τα μοντέλα του Γκαουντί επανασυναρμολογήθηκαν με κόπο. Πολλές από τις τεχνικές λεπτομέρειες του τρόπου υλοποίησης του σχεδίου του Γκαουντί έγιναν αργότερα από τον Νεοζηλανδό αρχιτέκτονα Mark Burry.

Η Σαγράδα Φαμίλια θεωρείται ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου, αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα. Ο Σαλβαδόρ Νταλί περιέγραψε την «τρομακτική και βρώσιμη ομορφιά» του, ενώ ο Τζορτζ Όργουελ το θεώρησε «ένα από τα πιο φρικτά κτήρια στον κόσμο» και σχολίασε ότι οι αναρχικοί έδειξαν έλλειψη γούστου επειδή δεν το ανατίναξαν όταν είχαν την ευκαιρία.