ΚΟΣΜΟΣ

Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» και την Ελβετία – Δείτε εικόνες από το «πέπλο» άμμου

Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» και την Ελβετία – Δείτε εικόνες από το «πέπλο» άμμου
TWITTER.

Τεράστια ποσότητα άμμου από την έρημο Σαχάρα έχει καλύψει τον ουρανό της Ελβετίας.

Μία τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή, μειώνοντας δραματικά την ορατότητα και δίνοντας μία κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας, σε μεγάλο μέρος της χώρας.

«Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μία αύξηση στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων», έγραψε η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSwiss στα κοινωνικά δίκτυα.

Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3.000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης έως και την υπόλοιπη χώρα. Το AirCHeck, η εφαρμογή που άρχισε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μία ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Αυτή η σκόνη έφθασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, όπως τόνισε ο μετεωρολόγος της SRF Meteo, Ρομάν Μπρόλι, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Ήδη την Παρασκευή, ένας ισχυρός νότιος άνεμος είχε μεταφέρει άμμο από τη Σαχάρα από τη βόρεια Αφρική στην Ελβετία. Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 εκατ. έως 200 εκατ. τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη. Καθώς κατακάθεται, αυτή η άμμος δίνει μία πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι.

Σχετικές ειδήσεις