ΚΟΣΜΟΣ

Κάρολος: Το πιο »καταραμένο» βασιλικό όνομα στην ιστορία - Απαγχονισμοί, πυρκαγιές και ασθένειες

O βασιλιάς Κάρολος
O βασιλιάς Κάρολος
ΑΡ

Είναι το όνομα Κάρολος το πιο άτυχο στην παγκόσμια ιστορία των γαλαζοαίματων; Η Jerusalem Post κάνει ιστορική αναδρομή με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Βρετανού μονάρχη

Είναι αλήθεια ότι ο Κάρολος είναι ένα άτυχο όνομα για έναν μονάρχη; Η εφημερίδα Jerusalem Post ρίχνει μια ματιά σε μερικούς από τους άτυχους κατόχους του.

Όταν ο βασιλιάς Κάρολος ανέβηκε στο βρετανικό θρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β', τον Σεπτέμβριο του 2022, ακούστηκαν «μουρμουρητά έκπληξης» όταν πήρε το όνομα Βασιλιάς Κάρολος Γ'. Οι φήμες έλεγαν για χρόνια ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει άλλο όνομα λόγω της άτυχης ιστορίας των προκατόχων του, που ονομάζονταν «Κάρολος»

Όταν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι ο Κάρολος έπασχε από καρκίνο, υπήρχαν πολλοί που θα πρέπει να το σκέφτηκαν ξανά. Η βασιλική οικογένεια είχε ήδη συγκλονιστεί τον τελευταίο καιρό λόγω του δεύτερου γιου του Καρόλου, του πρίγκιπα Χάρι, που παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ. Η κρίση επιδεινώθηκε όταν η μελλοντική βασίλισσα, Κέιτ Μίντλετον εξομολογήθηκε δημόσια οτι διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβάλλεται σε «προληπτική χημειοθεραπεία».

Κάρολος Ά

Ο Κάρολος Α', ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που είχε το όνομα, ανέβηκε στο θρόνο το 1625 μετά τον θάνατο του πατέρα του, Βασιλιά Ιακώβου Α'. Ο Κάρολος πίστευε στο θείο δικαίωμα των βασιλιάδων και σε 24 χρόνια εξουσίας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει με το βρετανικό κοινοβούλιο που προσπάθησε να περιορίσει τις εξουσίες του και την τακτική έλλειψη χρημάτων.

Το 1642, πήγε σε πόλεμο με το Κοινοβούλιο, ξεκινώντας τους Αγγλικούς Εμφυλίους Πολέμους, και αντιμετώπισε τεράστια αντίθεση για την πίστη του στον απόλυτο μοναρχισμό. Ο Κάρολος τελικά έχασε τον Εμφύλιο Πόλεμο από μια κοινοβουλευτική δύναμη υπό την ηγεσία του Όλιβερ Κρόμγουελ και δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε για εσχάτη προδοσία τον Ιανουάριο του 1649, χάνοντας το βασίλειό του και το κεφάλι του. Μετά τον θάνατο του Καρόλου Α΄, ο Κρόμγουελ ξεκίνησε μια περίοδο στη βρετανική ιστορία, γνωστή ως Κοινοπολιτεία, η οποία αποδείχθηκε τόσο θλιβερή, που ο βρετανικός λαός ήταν εκστασιασμένος όταν ο Κάρολος Β΄ επανέφερε τη μοναρχία το 1660.

Κάρολος ο΄Β

Γιος του βασιλιά Καρόλου Α', ο μελλοντικός βασιλιάς Κάρολος Β' έφυγε στην εξορία όταν ο Κρόμγουελ ανέλαβε την εξουσία. Επέστρεψε από την εξορία για να αποκαταστήσει τη Μοναρχία, κυβερνώντας από το 1660 έως το 1685. Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστός ως «ο Εύθυμος Μονάρχης», ο Κάρολος Β' είδε επίσης τη βασιλεία του να υποφέρει από διαβόητη ατυχία.

Το 1665 η «Μεγάλη Πανούκλα» σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο το βασίλειό του, και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, ένα χρόνο αργότερα, μια μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα αρτοποιείο στο Pudding Lane στο Λονδίνο, καταστρέφοντας την αρχαία πόλη. Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου του 1666 παραμένει ένα διαβόητο γεγονός στη βρετανική ιστορία.

Καθώς δεν είχε νόμιμα παιδιά με τη σύζυγό του, Αικατερίνη, είχε τουλάχιστον δεκαπέντε νόθους απογόνους. Ο Κάρολος Β' κυβέρνησε για είκοσι πέντε χρόνια πριν πεθάνει στα 54 του από αποπληξία το 1685, με την ταφή του να γίνεται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ μετά το θάνατό του στο παλάτι Whitehall.

Κάρολος Χ της Γαλλίας

Ο Κάρολος Χ ήταν βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρρας από το 1824 έως το 1830. Υποστήριξε σθεναρά τον απολυταρχισμό και απέρριψε τον Χάρτη των Γαλλικών Ελευθεριών που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Λουδοβίκος XVIII. Τον Ιούλιο του 1830, ανέστειλε το νομοθετικό σώμα, περιόρισε τα δικαιώματα ψήφου και επέβαλε περιορισμούς στον Τύπο, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τους φιλελεύθερους και τους ριζοσπάστες.

Εξαγριωμένοι πολίτες στο Παρίσι έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους, συμμετείχαν σε ένοπλες συγκρούσεις με στρατιώτες και εμφάνισαν τη σημαία των επαναστατών στην κορυφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Τελικά, ο Κάρολος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μόλις έξι χρόνια στον θρόνο και να αναζητήσει εξορία στη Βρετανία. Τον διαδέχθηκε ο ξάδερφός του, Λουδοβίκος-Φίλιππος, γιος του δούκα της Ορλεάνης, ο οποίος είχε υποστηρίξει τη γαλλική επανάσταση

Κάρολος 'Β της Ισπανίας

Ο Κάρολος Β' που ήταν εξαιρετικά δύσμορφος κυβέρνησε για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα ως βασιλιάς της Ισπανίας από το 1665 έως το 1700. Οι σωματικές του αναπηρίες συχνά πιστεύεται ότι ήταν το αποτέλεσμα γενεών βασιλικής ενδογαμίας, καθώς οι βασιλείς συνήθως παντρεύονταν μέσα στην οικογένεια, οδηγώντας σε ένα τονισμένο «σαγόνι των Αψβούργων». Ήταν «καταραμένος» με κακή υγεία σε όλη του τη ζωή, με τους σχολιαστές να αναφέρουν ότι οι άνθρωποι περίμεναν τον θάνατό του «από τη στιγμή που γεννήθηκε». Μια γρήγορη ματιά στο πορτρέτο του Καρόλου αποκαλύπτει έναν άτυχο βασιλιά που πέθανε άκληρος το 1700, οδηγώντας στους Ισπανικούς Πολέμους Διαδοχής.

Αναφορές στην ιστορία

Ο Κάρολος ΣΤ' της Γαλλίας ήταν πραγματικά τρελός. Πάθαινε συχνές κρίσεις και σπασμούς και η τρέλα του έγινε τόσο άσχημη που τελικά πίστεψε ότι ήταν φτιαγμένος από γυαλί και είχε τοποθετήσει ξύλινα κοντάρια για να μην σπάσει!

Ο «Κάρολος ο Φαλακρός» ήταν βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας του 9ου αιώνα, βασιλιάς της Ιταλίας και αυτοκράτορας της Καρολίγειας Αυτοκρατορίας. Βασιλιάς των Φράγκων για 30 χρόνια, το παρατσούκλι του φέρεται να χρησιμοποιείται με ειρωνικό τρόπο καθώς ήταν πιο μαλλιαρός απ' όσο μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Ένας άλλος βασιλιάς των Φράγκων και της Καρολίγειας Αυτοκρατορίας τον 9ο αιώνα, ο «Κάρολος ο Χοντρός» ήταν ο τελευταίος νόμιμος Καρολίγγειος αυτοκράτορας και ο τελευταίος που κυβέρνησε ενωμένο βασίλειο των Φράγκων. Αν και δεν είναι γνωστά πολλά για την αυθεντική του εμφάνιση, φαίνεται πως αν ήσουν Φράγκος βασιλιάς τον 9ο αιώνα, θα αποκτούσες απαραιτήτως ένα ατυχές παρατσούκλι!