ΚΟΣΜΟΣ

Αναλυτές: Ο Ερντογάν ίσως επιστρέψει στην εθνικιστική ρητορική - Ακόμα και στον πόλεμο

Αναλυτές: Ο Ερντογάν ίσως επιστρέψει στην εθνικιστική ρητορική - Ακόμα και στον πόλεμο

Ο Ερντογάν υπέστη βαριά ήττα στις δημοτικές εκλογές και για αυτό θεωρείται πιθανό να επιλέξει να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό γύρω του, προβάλλοντας πάλι τους... «εξωτερικούς εχθρούς».

Αναλυτές εκτιμούν πως είναι πιθανό ο Ερντογάν να κλιμακώσει την εθνικιστική του ρητορική για να κερδίσει το χαμένο έδαφος μετά την εκλογική του ήττα, αλλά και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μεταβάλει τον πυρήνα της πολιτικής της έναντι της Ελλάδας όποιος και αν είναι στην εξουσία.

«Θα πρέπει να αναμένουμε η Τουρκία να επιστρέψει στην εθνικιστική ρητορική, ωστόσο» όπως είπε ο Σάββας Καλεντερίδης. «Για όσο διαρκεί η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα προτιμά να διατηρεί χαμηλούς τόνους», εξήγησε, ενώ ο Άγγελος Συρίγος εκτιμά ότι τουλάχιστον μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές, η γείτονα θα αποφεύγει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Τούρκος αναλυτής που αρθρογραφεί στη γερμανική Bild πάντως, σε άρθρο του αναφέρει ότι ο Ερντογάν για να συσπειρώσει τον λαό έπειτα από την ήτταν, θα... ανακαλύψει έναν νέο εχθρό και ίσως κάνει και πόλεμο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Πρώτος στόχος του, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι μάλλον η βόρεια Συρία με νέες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων οι οποίες θα χαρακτηριστούν «αντιτρομοκρατικές».