ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Αρκτική περιοχή ζητάει να καθιερωθεί ημέρα...26 ωρών - Οι λόγοι

Νορβηγία: Αρκτική περιοχή ζητάει να καθιερωθεί ημέρα...26 ωρών - Οι λόγοι
Φωτ.: Unsplash- Αρχείο

Το παράξενο σχέδιο με την ημέρα 26 ωρών προωθείται από την δήμαρχο 

Η βορειότερη περιοχή της Νορβηγίας απαιτεί ημέρα 26 ωρών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πόλη Vadsø στη βορειότερη περιοχή της Νορβηγίας ζήτησε από την Επιτροπή της ΕΕ να καθιερώσει 26ωρη ημέρα. Το παράξενο σχέδιο έχει ως στόχο να προσελκύσει νέους κατοίκους στην απομακρυσμένη περιοχή.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Politico, η βορειότερη περιφέρεια της Νορβηγίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της χορηγήσει άδεια για την καθιέρωση ζώνης μέρας με 26 ωρες.

Το παράξενο σχέδιο, το οποίο προωθείται από την δήμαρχο μιας τοπικής πόλης στον Αρκτικό Κύκλο, κοντά στα ρωσικά σύνορα, αποσκοπεί στην τόνωση των τοπικών αξιών, στην αύξηση του οικογενειακού χρόνου και στην προσέλκυση νέων κατοίκων στην περιοχή.

Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Όλες οι ιδέες είναι ωραίες, αλλά στην πράξη, οι λεπτομέρειες παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση ασαφείς.

Στην επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - η οποία επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει το αίτημα - η περιοχή ζητά από το όργανο της ΕΕ να δώσει εντολή στις νορβηγικές αρχές να εγκρίνουν τη δημιουργία μιας ζώνης ώρας με 26ωρες ημέρες αντί για 24ωρες.

Πώς θα λειτουργούσαν οι νέες ζώνες ώρας στην πράξη; Η Wenche Pedersen, η δήμαρχος του Vadsø που συνέταξε την επιστολή, δεν είναι σίγουρη. «Δεν το έχουμε σκεφτεί πολύ αυτό» δήλωσε. «Το ρολόι θα πάει από το 12 στο 13... και πρέπει να δούμε πώς θα πάει αυτό. Δεν νομίζω ότι θα πουν ναι, οπότε δεν έχουμε σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με την Pedersen, η περιοχή αγωνίζεται να προσελκύσει νέους κατοίκους. Αλλά η δήμαρχος ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει, προβάλλοντας τις μοναδικές αξίες της περιοχής.

«Μέσω του σχεδίου μας "MOREtime", στοχεύουμε να γιορτάσουμε και να προωθήσουμε αυτόν τον μοναδικό τρόπο ζωής, προσφέροντας στα άτομα την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο ασχολούμενοι με δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, την εκμάθηση νέων γλωσσών ή απλά να είναι με τους αγαπημένους τους», ανέφερε η επιστολή.

«Ποιο είναι το καλό με το να ζεις εδώ; Είναι ο χρόνος», δήλωσε στο POLITICO.

Σχετικές ειδήσεις